УМЕТНИЧКА КЛУПА УМЕСТО НАЈСТАРИЈЕГ ДРВЕТА

Спомен клупа направљена у част најстаријег дрвета у парку код Студентског трга, јуче је званично отворена на месту где су се некада шириле крошње софоре старе 120 година. Клупа је направљена од дебла овог изузетно ретког дрвета. Стабло софоре било је старо више од 120 година, високо 25 метара, обима 4,25 метара. Својевремено, било је то прво дрво посађено у Студентском парку. Овој презентацији, поред осталих, присуствовали су и чланови Општинског већа Старог града Мирослава Стопић и Зоран Млађеновић.

Млади вајар Богдан Вукосављевић, у сарадњи са „Зеленилом Београд“, осмислио је и подигао споменик желећи да сачува од заборава дрво које је веома ретко не само код нас већ у читавој Европи. Постоље клупе је изливено у бронзи и израђено је као аутентично жилиште посечене софоре, а око ње су посађене три младе саднице које представљају продужетак њене врсте. Поред клупе постављена је и инфо табла.

– Бавећи се израдом скулптура у дрвету и познавајући сву лепоту обрађеног дрвета, дошао сам на идеју да од здравих делова посечене софоре направим клупу. Имајући у виду импозантност и специфичну структуру жилишта решио сам да се специјалном протетичком гумом скине калуп са самог пања и жилишта софоре, јер је то био једини начин да се сачува аутентична форма самог дрвета. Овај пројекат специфичан је по томе, што представља први споменик на нашим просторима који је посвећен једној биљци – рекао је за Богдан Вукосављевић.

Пројекат су подржали ЈКП „ Зеленило – Београд“, Градски завод за заштиту споменика културе града Београда и Завод за заштиту природе Србије.