UMETNIČKA KLUPA UMESTO NAJSTARIJEG DRVETA

Spomen klupa napravljena u čast najstarijeg drveta u parku kod Studentskog trga, juče je zvanično otvorena na mestu gde su se nekada širile krošnje sofore stare 120 godina. Klupa je napravljena od debla ovog izuzetno retkog drveta. Stablo sofore bilo je staro više od 120 godina, visoko 25 metara, obima 4,25 metara. Svojevremeno, bilo je to prvo drvo posađeno u Studentskom parku. Ovoj prezentaciji, pored ostalih, prisustvovali su i članovi Opštinskog veća Starog grada Miroslava Stopić i Zoran Mlađenović.

Mladi vajar Bogdan Vukosavljević, u saradnji sa „Zelenilom Beograd“, osmislio je i podigao spomenik želeći da sačuva od zaborava drvo koje je veoma retko ne samo kod nas već u čitavoj Evropi. Postolje klupe je izliveno u bronzi i izrađeno je kao autentično žilište posečene sofore, a oko nje su posađene tri mlade sadnice koje predstavljaju produžetak njene vrste. Pored klupe postavljena je i info tabla.

– Baveći se izradom skulptura u drvetu i poznavajući svu lepotu obrađenog drveta, došao sam na ideju da od zdravih delova posečene sofore napravim klupu. Imajući u vidu impozantnost i specifičnu strukturu žilišta rešio sam da se specijalnom protetičkom gumom skine kalup sa samog panja i žilišta sofore, jer je to bio jedini način da se sačuva autentična forma samog drveta. Ovaj projekat specifičan je po tome, što predstavlja prvi spomenik na našim prostorima koji je posvećen jednoj biljci – rekao je za Bogdan Vukosavljević.

Projekat su podržali JKP „ Zelenilo – Beograd“, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Zavod za zaštitu prirode Srbije.