УЛИЦА ОТВОРЕНОГ СРЦА ОКУПИЛА НА ХИЉАДЕ БЕОГРАЂАНА

Манифестација „Улица отвореног срца” је и овог 1. јануара одржана у Светогорској на Старом граду. Иако је већ неколико година уназад „извезена” и на друге београдске општине, главна фешта, са традициjом дугом четири деценије, резервисна је за потес од Дома омладине до Таковске, који су ове 2018. по топлом времену, преплавиле реке посетилаца.

„Улица отвореног срца” је традиционално отворена тачно у подне, новогодишњим честиткама и порукама Београђанима испред Атељеа 212. После малог ватромета, симболично су „отворени” сви пунктови – пјацета испред Атељеа 212, „Српска кафана”, простор испред зграде Општине Стари град и Радио Београда.

Више хиљада Београђана, махом родитеља са децом, старијих суграђана али и страних туриста „окупирали” су улицу тако да је шетња од општине Стари град до Атеља представљала праву малу авантуру.

На пјацети испред општине Стари град посетиоце је дочекао велики котао са чајем, као и штандови на којима се делио Информатор.

– Традиционално, општина Стари град је суорганизатор Улице oтвореног срца. Данас смо Старограђане, госте и остале посетиоце дочекивали чајем добродошлице. Разговарамо и уживамо у овом прекрасном дану и карневалској атмосфери, a грађани долазе опуштени и радосни, па нека Нова година почне у срећи, здрављу и весељу – рекао нам је Милан Церовац, шеф Одсека за туризам општине Стари град.

У главном програму испред Атељеа 212 доминирао је музички програм намењен најмлађим суграђанима. Наступали су редом Дечији хоро „Чаролија”, оркестар „Срце”, Јана и Ирина, српске представнице на дечијој Евровизији 2017. године, док су дуж улице грађане забављали мађионичари, жонглери, кловнови, глумци Театра „Мимарт”, дувачки оркестар, улични свирачи. На хуманитарном пункту „улице црвених носића”, на позорници испред староградске општинске зграде смењивале су се луткарске представе, дечији аниматори, Деда Мразови, кловнови, мађионичари, хорови и други.

Манифестација и ове године имала хуманитарни карактер па су посетиоци куповином „црвених носића”, али и плавог кловновског носа, помогли лечење болесне деце у здравственим установама у Београду.

У оквиру традиционалног ручка у „Српској кафани” одржана је хуманитарна аукција уметничких предмета легенди Атељеа 212 и познатих спортиста, а прикупљени новац намењен је за куповину опреме за интензивну негу новорођенчади Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић”.

„Улица отвореног срца” ове године je обележила 40 година од када је легендарни Мило Влаховић, тадашњи управник „Српске кафане“, у договору са глумцима „Атљеа 212“,изнео пун казан са вином и ракијом тако да су сви пролазници добили бесплатно послужење. Од тада је овај обичај добио име, а потом и традиционални карактер новогодишње светковине коју је општина Стари град од првог тренутка подржала и помогла. Временом је прерасла локалне оквире и староградске границе и постала власништво свих Београђана.