“УЛИЦА ОТВОРЕНОГ СРЦА” КУЦА ЗА БЕБЕ

Првог дана Нове године у Светогорској улици у центру Београда организована је традиционална манифестација “Улица отвореног срца”.
Манифестација је почела у 12 часова и траје до 16 х, и посвећена је хуманитарној акцији “Битка за бебе”.

Под слоганом “Улица отвореног срца куца за бебе” организована је продаја пригодних сувенира и постављени штандови за добровољне прилоге намењене куповини ЦТГ апарата за мерење откуцаја срца новорођенчета.

Национални задатак број један је да у Србији има више деце, поручио је премијер Србије Ивица Дачић, који је у Светогорској улици отворио манифестацију “Улица отвореног срца куца за бебе – битка за породилишта”.

“Треба нам више деце иначе ће Србија да одумре. У Србији се годишње роди 70.000 беба, а умре 110.000 људи, што значи да нас је сваке године 40.000 мање”, истакао је Дачић испред Атељеа 212, где су се на отварању те манифестације окупили многобројни Београђани.

Дачић је напоменуо и да држава, да би било више деце, мора да подстиче разним мерама, поред осталог, да врати дечији додатак, укине дажбине на опрему и храну за бебе…

“Ја се у име владе обавезујем да ћемо помоћи. То је национални задатак број један – да у Србији има много више деце”, рекао је Дачић, који је и министар унутрашњих послова.

Он је грађанима поручио срећну Нову годину, да их “влада не малтретира и да немају посла са полицијом”.

Већ традиционално, општина Стари град је организатор “Улице отвореног срца”, а на отварању манифестације присутнимa се испред Атељеа 212 обратио члан Већа Градске општине Стари град Ђорђе Лазаревић.

На хуманитарном пункту код општинске зграде изведена је луткарска представа „Деда Мразова чаробна кућа“. Волонтери из Волонтерског сервиса и координатори Канцеларија за младе (КЗМ) Стари град су на штандовима испред наше општине прикупљали новогодишње пакетиће и играчке које су Старограђани наменили у хуманитарне сврхе. Осим тога, делили су материјале и програме општине Стари град који су намењени Старограђанима, као и информаторе и флајере “Урадили смо за Стари град у 2012.години”. Представницма Волонтерског сервиса и Канцеларије за младе прикључили су се и помагали им у раду и чланови Већа Драгана Тепшић и Ђорђе Лазаревић, као и одборник Скупштине општине Ристо Рацо.

Срећну нову годину Београђанима и свим гостима главног града Србије пожелели су и директор Туристичке организације Београда Дејан Веселинов, директорка Атељеа 212 Ивана Димић, председник Привредне коморе Београда Милан Јанковић, као и председник Скупштине града Београда Александар Антић, који су им пожелели здравље, срећу, успех.

Антић је казао да је важно да сви у друштву схвате значај подстицања политике рађања, наводећи да је главни град Србије урадио много важних ствари у том погледу – свака беба добија беби пакет, помаже породиље са најмањим примањима и оне које не раде, а свакој трудници финансира преосталих 35 одсто до пуног износа плате.

“Те мере коштају 10-так милиона евра годишње, али дају резултате. У 2012. години рођено је више од 20.000 беба, што је један мали град. Верујем да ће их у 2013. години бити још више”, рекао је Антић.

Антић је казао да је важно да сви у друштву схвате значај подстицања политике рађања, наводећи да је главни град Србије урадио много важних ствари у том погледу – свака беба добија беби пакет, помаже породиље са најмањим примањима и оне које не раде, а свакој трудници финансира преосталих 35 одсто до пуног износа плате.

Председник Фонда Б92 Веран Матић казао је да је тај фонд у претходној акцији успео да реши питање инкубатора, а да је овогодишња акција усмерена на опремање београдских породилишта.

Матић је позвао све посетиоце Улице отвореног срца да буду хуманитарни и дају свој допринос куповини 55 ЦТГ апарата.

“Београд се од осталих градова разликује по томе јер је већ 1. јануара на улицама, са којих шаље поруку мира и просперитета. Желим вам да Београд буде и даље леп, насмејан и добар домаћин”, рекао је Веслинов.

Традиционална новогодишња хуманитарна манифестација “Улица овореног срца” одржаna je 1. januara на више локација у граду. Основно обележје овогодишње “Улице отвореног срца” су црвене портикле у облику срца, чијом ће куповином бити сакупљана средства за ту хуманитарну акцију.

Привредна комора Београда је и ове године домаћин традиционалног новогодишњег ручка у “Српској кафани”, у којој сваког 1. јануара госте служе глумци Атељеа 212.