УЧЕНИЦИ ОШ „ВУК КАРАЏИЋ” ОСВОЈИЛИ ПРВУ НАГРАДУ НА ФИЛМСКОМ ФЕСТИВАЛУ НА БЛЕДУ

Петар Дехељан и Лука Вуксановић, ученици шестог разреда ОШ „Вук Караџић”, освојили су прву награду на недавно завршеном регионалном такмичењу Bled Water Festival, који је четврти пут одржан 15. и 16. јуна на овом алпском воденом бисеру. Њихов заједнички филм „Дај свој глас” приказан је у такмичарској конкуренцији ученика старијих разреда основних школа где је освојио златну медаљу.

Покровитељи Петровог и Лукиног учешћа на фестивалу који промовише заштиту и очување воде као животне средине били су Градска општина Стари град и ОШ „Вук Караџић”.

– Идеја за снимање нашег кратког филма потекла је од наше наставнице биологије Славице Нинковић, која нам је дала задатак да у свом филму опишемо реке Београда. Филм смо снимали неколико дана током априла, позајмили смо и дрон, тако да је слика била одлична. Глас који покрива филм смо снимили на једној радио станици, а музику смо сами урадили с обзиром да није дозвољено преузимати са интернета – каже Петар Дехељан, један од аутора кратког документарног филма „Дај свој глас”, који свира хармонику и ученик је петог разреда Музичке школе „Станковић”.

Лука Вуксановић и Петар Дехељан на бледском еко фестивалу су приказали како је река Дунав занемарена од грађана Београда и како се приобаље годинама загађује и уништава. Филм нас опомиње и приказује како су поједине врсте животиња угрожене због људске небриге и загађења природе.

– Иницијатива наставнице биологије Славице Нинковић и њених ученика једноставно нас је одушевила. У филму је погођена суштина, а најгоре по нас одрасле је то што деца виде и знају шта се дешава са животном средином у којој живе – каже Петар Бојовић, члан Већа општине Стари град, који је данас угостио победнике еколошког филмског фестивала на Белду.

Bled Water Festival сврстава се међу ретке фестивале који су посвећени очувању, управљању и чишћењу водених ресурса. У одбору експерата учествовали су представници надлежних министарстава Србије, Хрватске и Словеније, док су селектори филмског програма, између осталих, били и глумци Раде Шербеџија (председник) и Никола Којо.

Награђени документарни филм „Дај свој глас” погледајте ОВДЕ