У СКАДАРЛИЈИ ОДРЖАНА ПЕТА „ШЕШИРИЈАДА”

Скадарска улица, од Куће Ђуре Јакшића до ресторана „Велика Скадарлија“, захваљујући староградској моди, песми и музици с краја 19. и почетка прошлог века, као и великом броју посетиоца, оживела је у суботу, 1. јула, својим пуним сјајем захваљујући петој „Шеширијади”, традиционалној туристичко-забавној манифестацији.

Дуж целе Скадарске улице одвијао се разноврсни културно – забавни и музички програм. Најатрактивнији је био дефиле поносних власника и власница шешира – шарених, једнобојних, дамских и господских, капа и сомбрера, направљених од сламе, платна, коже, свиле, вуне, синтетике, цвећа, баршуна… Променада такмичара пријављених за ласкаву титулу „нај шешира” одвијала се од Куће Ђуре Јакшића до позорнице код ресторана „Велика Скадарлија“.

Жири у саставу професорка глуме Рада Ђуричин, песникиња Лала Лара Бранков и глумац Тома Курузовић, на крају је прогласио најбоље: За нај „дамски шешир” и целокупан изглед награду је добила Aлександра Ђорђевић из Београда, за „женски шешир” Мира Митић-Ракоњац из Београда, за „мушки шешир” мали Марко Тољић из Дворова (Република Српска), док је за „најбољи етно-шешир” награду добила Радинка Тољић, бака победника за мушки шешир! Породичну награду“ добила је фамилија Арсић, на челу са седмомесечном Зое и мамом Саром, који су дефиловали уз тату и брата Луку.

Пета „Шеширијада” је имала и свој хуманитарни карактер. Средства прикупљена од продаје промотивних шешира и балона дониран је Народним кухињама на Косову и Метохији. ​

Манифестацију је организовало Друштво „Скадарлија“, под покровитељством Града Београда, Туристичке организације Београда, Градске општине Стари град, Међународног центра за развој туризма и угоститељства („SACEN International”) и Друштва српских домаћина.