ТРИБИНА „НАСИЉЕ У ШКОЛИ И КАКО ГА СПРЕЧИТИ“

Насиље у школи и како га спречити, био је назив трибине коју је организовала Канцеларија за младе општине Стари град, 22. септембра у месној заједници „Дорћол“. Судећи по пуној сали и бројним питањима на која су одговарали проф. др Жарко Требјешанин, председник Савета за младе општине Стари град и Ристо Рацо, члан Општинског већа, млади су врло заинтересовани за ову тему.

Расправи, где су доминирала питања о толеранцији, положају Рома и дилерима дрога испред школа, претходило је предавање које је одржао проф. Жарко Требјешанин. Познати психолог између осталог истакао да је 25 процената младих који се понашају насилно у млађем узрасту, до тридесете године стекну полицијски досије.

– Проблем насиља у школи није очигледно само проблем школе, то је велики друштвени проблем. Оно што не ваља је што се проблем поставља када се већ догоди насиље. О проблему насиља се не говори јер тај проблем није увек видљив. Насилници, наравно, не говоре о томе да врше насиље, жртве не говоре због стида, тако да ми никада немамо праву слику колико је насиље присутно. Они који су очевици не воле да причају о томе а дешава се и да директори школа скривају насиље да би се представило све много боље него што јесте – истакао је проф. Жарко Требјешанин.

Професор је нагласио да је сврха сваког насиља наношење штете. Како је нагласио, насиље може бити физичко, психолошко, социјално и морално.

– Корени насиља су у друштву. Актуелна економска криза ће повећати насиље, јер се нагомилава агресија код неких група. Има кривице и медија, који воле шокантне наслове, и породица са свим својим проблемима. Насилници су увек бесни, немају контролу, обожавају моћ. Жртва може бити свако, а најчешће повучена деца – истакао је проф. Требјешанин.

Ристо Рацо је истакао да је општина Стари град ту да помаже младима да промовишу своје идеје. Улога Савета за младе је да указује на праве вредности и да утиче на формирање новог система вредности.

– Припремамо се за пројекат у коме ће учествовати девојке од 15 до 19 година, из староградских средњих школа. Видећете колико има успешних девојака у свим областима – рекао је Ристо Рацо.

Одговарајући на питања о положају Рома, Ристо Рацо је истакао да је општина недавно била домаћин великог скупа где се разговарало о положају Рома, да ће у школама почети да ради координатор за ромска питања и да је општина Стари град покренула решавање основног питања а то је уџбеник за предшколску децу на ромском језику.