БАЈРАМСКА СОФРА ИСПРЕД ЏАМИЈЕ

Поводом тродневне прославе Рамазанског бајрама Културно-добротворно друштво „Гајрет“ Исламске заједнице Србије, организовало је јуче, другог дана празника бајрамску трпезу код Бајракли џамије. Јевремова улица била је пуна комшија и гостију који су се одазвали позиву да 21. септембра и ова улица понесе назив „Улица отвореног срца“ али и „Бајрамска софра“.

Испред џамије муслимански верници прострли су ћилиме око којих су поставили столове који су се повијали од терета разних врста хране. Муслиманке у традиционалној ношњи госте су служиле слаткишима и соковима. Манифестација у Јевремовој је окупила велики број грађана привучених снажним оријенталним мирисима разних традиционалних ђаконија и обавезне баклаве.

Највећи ред могао је да се примети испред штанда на којем су грађанима дељени донери и ћевапи док су са разгласа пуштани дискретни оријентални инструментали.

Муфтија Мухамед Јусуфспахић је захвалио Богу и на лепом времену које је омогућило да се свечаност одржи на отвореном:

„Хвала Богу и на лепом времену које је омогућило да се комшије боље међусобно упознају. Све је бог створио, Авраму је Свевишњи дао реч за споразумевање а не неспоразуме.“

Председник Скупштине града Београда Александар Антић је честитао муслимански празник и нагласио да свечаност оличава „Београд у којем желимо да живимо у којем ћемо једни друге да посећујемо на верске празнике. Верујем да ћемо такав Београд изградити сви заједно “.

Свечаност су посетили и честитали празник и рабин Исак Асијел, министар културе Небојша Брадић а испред општине Стари град празник су честитали Ана Даниловић, заменица председнице општине и Мило Ковачевић, заменик начелника општинске управе.