ТАЛЕНТОВАНИ ПЛИВАЧ МАРКО ЛАЗИЋ ТРЕНИРА НА „ГАЛЕТУ”: ЦИЉ ЈЕ УЧЕШЋЕ НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ

Градска општина Стари град је позната по несебичној помоћи коју пружа талентованим и успешним младим људима. У границама својих могућности увек се труди да награди њихове успехе и да им пружи подстицај за даље напредовање и усавршавање у било којој области којом се баве – од науке, образовања, културе и уметности до спорта.

Захваљујући таквом разумевању и подршци млади београдски пливач Марко Лазић већ два месеца свакодневно тренира на затвореном олимпијском базену популарног „Галета”.

Његов циљ је да испуни званичну норму – „27 секунди и 14 стотинки” на 50 метара прсно како би учествовао на Европском првенству у пливању на малим базенима, које ће се одржати од 12. до 17. децембра у Копенхагену.

Пред Лазићем су два такмичења на којима ће покушати да оствари зацртани циљ – Гран при Куп у Зрењанину, од 2. до 5. новембра, и Државно првенство у Новом Саду, од 24. до 26. новембра.

Двадесетједногодишњи Марко се већ петнаест година активно бави пливањем. Члан је Београдског пливачког клуба и у последњих шест година бележио је више запажених успеха, од којих издваја јуниорску титулу – првак Балкана на 50 метара прсним стилом (2013) и титуле првака државе и Београда, на 50 и 100 метара прсно и 50 метара делфин, у малим базенима (2014).

Марко Лазић је студент треће године Биолошког факултета и потпуно је посвећен предстојећем европском првенству, али како каже, пре тога је потребно испунити пливачку „норму”.

Уз надзор, помоћ и под „будним оком на штоперици“ свог тренера Владимира Рађеновића, у свакодневном пакленом темпу, успева да некако усклади своје академске и спортске обавезе. Срећом, факултет и базен су релативно близу јер су на Старом граду.

– Захваљујући разумевању општине и спортског центра „Милан Гале Мушкатировић” имамо феноменалне услове за тренинг. Изашли су нам у сусрет као ни једном београдском пливачу до сада – истиче тренер Рађеновић који са Марком интезивно ради већ годину дана. Пре тога је пратио његов развој као помоћни тренер млађих категорија.

Подсећамо Рађеновића да су се на затвореном, олимпијском базену староградског спортског центра припремали и Чаба Силађи, Ана Цревар и Нађа Хигл, такође уз подршку наше општине.

– Да, али ја говорим о подршци младим пливачима из Београда. Марко је један од ретких пливача који је наставио да тренира и да постиже успехе и по упису на факултет, када обично многи престану да се активно баве овим спортом. То сада није случај захваљујући људима из општине и спортског центра – наглашава Владимир Рађеновић, некадашњи ватерполиста „Студента” и „Партизана”.

Наши саговорници истичу „немерљиву“, изузетну захвалност за могућност да свакодневно тренирају. Како кажу све је више него идеално – од посебне пливачке стазе, беспрекорно чисте воде и хигијене на пливалишту, праве температуре ваздуха и воде до љубазности и предусретљивости особља СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“.

– Омогућено нам је, да кажем пливачким речником, да радимо „један на један”. Само тако се и постижу најбољи резултати у пливању – каже Марко, који је прошле године на пливачком четворомечу репрезентација Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније, одржаном у Бањалуци, освојио треће место и постигао своје најбоље време на 50 метара прсно – 28 секунди и 51 стотинку.

– Интезивне тренинге смо почели почетком августа. Видљив је напредак. Марко сада брже и боље плива одређене деонице и надамо се да ће тако бити и на предстојећем такмичењу у Зрењанину – опрезно и са умереним оптимизмом каже тренер Рађеновић, док се Марко загрева за још један напорни тренинг да престигне секунде, стотинке и десетинке.

На растанку смо им пожелели да достигну ту „фамозну“ норму. Сигурни смо да само њих двојица знају колико је одрицања, препливаних километара, мукотрпног рада, проливеног зноја и труда потребно за остварење овог циља.