ЗАВРШЕН ПЕТИ ЦИКЛУС СТРУЧНЕ ПРАКСЕ У УПРАВИ ГО СТАРИ ГРАД И УСТАНОВИ КУЛТУРЕ „ПАРОБРОД“ – ПРАКТИКАНТИМА ДОДЕЉЕЊА УВЕРЕЊА, ЗАХВАЛНИЦЕ И ПРЕПОРУКЕ ЗА УСПЕШНЕ ПОСЛОВНЕ КАРИЈЕРЕ

У Градској општини Стари град завршен је пети циклус стручне праксе, који се успешно организује од 2021. године. Тим поводом заменица председника Скупштине градске општине Стари град Невена Додић и заменица начелника Управе Наташа Гавриловић  доделе су данас девет сертификата практиканткима који су успешно завршили тромесечни програм стручне праксе у организационим јединцама општинске Управе и Установи културе „Пароброд“.

„Према извештајима ментора, руководилаца одељења и служби, поверене задатке сте обављали успешно, савесно и одговорно и ја вам на томе честитам. Општина Стари град је ту да вам помогне и надам се да ће вам стечено искуство помоћи у вашим будућим пословним каријерама“, поручила је академцима Невена Додић.

Ово је био пети циклус стручне праксе, кроз коју је током протекле две године прошло преко 80 студената и дипломаца Универзитета у Београду, који су се  упознали са радом организационих јединица староградске Управе и УК „Пароброд“.

„Стручна пракса се показала као одличан и користан програм. Уједно, она је и добра пословна шанса и препорука за ове младе људе, посебно ако имамо у виду процес природног одлива стручног кадра у држаној управи. Надам се да сте имали прилику да знање стечено на студијама примените у пракси и да сте научили нешто ново о раду локалне Управе. У протеком периоду општина је широм отворила врата образованим и младим људима,  са циљем да кроз практични рад стекну додатна знања и искуства која ће им омогућити да се запосле, да се економски осамостале и оснаже“,  поручила је Наташа Гавриловић, заменица начелника Управе и практикантима додела уверења о завршеној стручној пракси, захвалнице и препоруке за успешне пословне каријере.

Питали смо академце за њихова искуства. Они истичу да су три месеца, од 17. маја до 31. августа, прошла брзо и динамично, али да су њихова искуства позитивна, посебно јер су наишли на добар пријем код метора и запослених који су се трудили да им пренесу стручно знање, да их подуче и исправе евентуалне грешке у раду.

Маријана Ашанин, дипломирани економиста, ФАМ факултета Универзитета „Унион – Никола Тесла“ у Београду, обављала је, како каже „изазовну стручну праксу“ у општинском Услужном центру, где је научила „како да комуницира са грађанима – корисницима услуга“.

„Научила сам много, пре свега како се општина Стари град труди да помогне грађанима, како би боље живели. Издали смо 26.161 картицу за јавни градски превоз „Београд плус“ и за отворене базене у граду, као и преко две хиљаде картица општинске бесплатне програме „Стари град мисли на тебе“. Захвална сам председнику општине господину Марјановићу и мојој менторки Драгици Рајковић јер је за мене стручна пракса била значајно искуство у сваком погледу“, закључује Маријана.

Студент Више пословне школе Ђорђе Пуача, радну праксу је обавио у Одељењу за опште послове, у „срцу општинске Управе – Писарници“, где је усавршио правила канцеларијског пословања, веома важног сегмента државне и локалне администрције.

„Упознао сам се са радом Управе са „оне стране шалтера“. Као и моје колеге имам само речи похвале за ментора, за госпођу Сузану Топаловић, која руководи писарницом“, нагласио је Ђорђе.

Практиканткиња Јована Милачић, која је завршила Београдску банкарску академију и Француски универзитет у Бугарској, провела је три „занимљива и узбудљива“ месеца у Установи културе „Пароброд“.

„Моја очекивања су испуњена. Радила сам у једној од најбољих општинских установа културе, на организацији дешавања, изложби, књижевних разговора и трибина, као и других занимљивих програма, у сјајној атмосфери и креативном колективу“, резимира стручну праксу Милачић.

Осим у УК „Пароброд“, практиканти су у петом циклусу стручне праксе радили на пословима Услужног центра, у Одељењу за имовинско-правне и стамбене послове, Одељењу за комуналне послове и комуналну инспекцију, Одељењу за опште послове -одсецима за људске ресурсе и за управљање документима, као и на општинским пројектима као што су „Стари град мисли на зграде“ и на издавању персонализиване картице „Стари град мисли на тебе“, као и на реализацији бројних бесплатних програма који су били на услузи Старограђанима.