СРПСКО – ЈЕВРЕЈСКО ПЕВАЧКО ДРУШТВО И ОПШТИНА СТАРИ ГРАД: РАДИОНИЦА „ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ, ХОЛОКАУСТ, ДА СЕ НИКАД НЕ ПОНОВИ – МУЗИКА ПИШЕ СЕЋАЊА“


Поводом Дана ослобођења Београда,  сећања на Холокауст,  и трагичних мајских догађаја, Српско – јеврејско певачко друштво и Градска општина Стари град позивају вас на радионицу „Да се никад не заборави, Холокауст, да се никад не понови – музика пише сећања“, која ће се одржати у среду, 11.октобра, са почетком у 18 часова, у свечаној сали ГО Стари град, Македонска 42.     

Радионица, против предрасуда, дискриминације, насиља – за толеранцију, је јединствени јавни час јер се о Холокаусту говори истовремено из четири различита угла – историјског, психолошко-социолошког, кроз музику и живу причу преживелих.

Поред хора Српско – јеврејско певачког друштва  учествују еминентни стручњаци – историчар др Милан Кољанин, програмски директор Меморијала Старо сајмиште, професор Филозофског факултета Драган Попадић, социјални психолог и преживели Јозеф Баруховић.

„Да се никад не заборави, Холокауст, да се никад не понови – музика пише сећања“ повезује прошлост и садашњост, појашњава предрасуде, са циљем и основном поруком да се се сви боримо против истих. Такође, ово је јединствена и изузетна прилика да се упознају преживели кој су данас ретки људи,  јер их, с обзиром на године готово више и нема, као и да се чују њихова потресна сведочења о страдањима током Другог светског рата.

Председница „Српско-јеврејског певачког друштва“ Марлена Вајнбергер Павловић каже да је радионица  својојом интерактивношћу, едукативним садржајем, причом, музичком подлогом, драматиком и сведочењем преживелих прилагођен пажњи и сензибилитету свих генерација, а посебно младим људима.

„Порука ове радионице је да се сећањем на Холокауст разумеју и схвате дешавања из прошлости и да се упозори на опасност од појединачне и опште друштвене равнодушности према атисемитизму, расизму и нетолеранцији у савременом свету. До сада је одржано 88 радионица у Београду, српским градовима и Бечу, на којима је директно присуствовало преко осамнаест хиљда људи, а индиректно, кроз медије, још десетине  хиљада“, поручује Марлена  Вајнбергер Павловић.

Едукативни пројекат „Да се никад не заборави, Холокауст, да се никад не понови – музика пише сећања“  је  који је више пута награђиван – за допринос заједници добио је награду „HELLO AWARDS 2015“, а држава Израел му је доделила „Признање за изузетан допринос јачању веза измеђи Израела и Србије“, 2016.године. Пројекат је презентован у Европском парламенту на симпозијуму „ЕУ сећање” у јуну 2017. као јединствен светски пример добре праксе,  у мају исте године у Бакуу на Светском форуму о интеркултурном дијалогу, 2018. на Светској конференцији о Холокаусту у Јад Вашему, на Сорбони – Париз 2019, као и у Москви на Светској конференцији против нацизма.

Више о музици Српско – јеврејског певачког друштва можете погледати  ОВДЕ