СТАРОГРАДСКИ ПРВАЦИ ЗАСАДИЛИ „ДРВО ГЕНЕРАЦИЈЕ“

Акција „Дрво генерације“ почела је пригодним програмом у ОШ „Дринка Павловић”, када су 22. октобра најмлађи ђаци посадили своју брезу.

Тог дана нам је поносна Софија Кантар, ученица 1/4 разреда, рекла да је „за њу и њене другаре ово врло необичан дан“.

– Садили смо наше дрво генерације, а то значи – када порастемо да се сетимо шта смо радили у нашим школским годинама. Ја не знам шта је екологија, али знам да се дрвеће, цвеће и паркови чувају. Тако ћемо ми свих осам година чувати дрво које смо засадили – уз осмех је објаснила своје ново задужење седмогодишња Софија.

У програму који је водио Зоран Кесић, познато ТВ лице, председник општине Дејан Ковачевић, доделио дипломе победницима ликовног конкурса „Моје дрво генрације“, који је саставни део ове племените акције.

Акција је, затим, настављена 29. октобра садњом црвене шљиве и бора у школским двориштима ОШ „Михаило Петровић Алас“ и „Браћа Барух“. „Дрво генерације“ засађено је, у присуству помоћника председника општине Стари град Ђорђа Спасића и Момчила Чулића. Већ следећег дана садницe липe и јавора, симболи ђака првака украсиле су дворишта ОШ „Стари град“ и „Краљ Петар Први“. Затим су 31. октобра саднице јавора и брезе засадили прваци ОШ „Вук Караџић“ и „Драган Ковачевић“.

Последњег дана месеца октобра, најмлађи ученици ОШ „Скадарлија“ су уз помоћ председника наше општине Дејана Ковачевића, наставника и родитеља посадили садницу црвене шљиве, своје „дрво генерације“, које је украсило је и оплеменило улаз у њихову школу.

– Озелењавање школских дворишта почело је пре неколико година на Врачару и још неколико општина широм земље, а сада се наставља на Старом граду. У свакој староградској основној школи прваци имају своје дрво. Поред тога што ће проводити дане у лепшем окружењу, кроз ову акцију научиће како да се односе према животној средини, и сигуран сам да ће бринути и неговати своје „дрво генерације“ – рекао је Дејан Ковачевић.

Тако је симболично завршена овогодишња акција на Старом граду, која је реализована уз помоћ ЈКП „Зеленило Београд“. „Дрво генерације“ наставља се идуће године када нови староградски предшколци постану ПРАВЦИ.

ВЛАДИМИР ВОДИ ДРУГАРЕ 1/2 У ПОЗОРИШТЕ „БОШКО БУХА“

Цртеж Владимира Бранковића, ученика 1/2 ОШ „Скадарлија“ проглашен је за најлепши на ликовном конкурсу „Моје дрво генерације“, који је саставни део акције. Владимир је тако освојио бесплатне карте за другаре из разреда за представу „Снежана и седам патуљака“, и 6. новембра их води у позориште „Бошко Буха“.

ОЧУВАЊЕ ЖИВОТНОГ И ШКОЛСКОГ ОКРУЖЕЊА

,,Дрво генерације” покренуо је АДФОР – Дечији форум. Oвогодишњу акцију подржала је општина Стари град, са жељом да постане традиција у целом Београду и Србији. Намера је да се ђаци од почетка школовања упознају са значајем очувања школског и животног окружења.

– Прва акција у Београду била је на општини Врачар, она и даље у постоји у Крагујевцу, Нишу и Новом Саду. Идеја је да свака генерација добије своје дрво, а школа оплемени свој простор. Тамо где то буде потребно стара стабла ће се заменити новим – каже Раде Мирић из АДФОР-а.