СТАРИ ГРАД: БЕСПЛАТНЕ СТРУЧНО ВОЂЕНЕ ПОСЕТЕ ЕТНОГРАФСКОМ И МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ ТОКОМ ДЕЦЕМБРА

Програм бесплатних посета актуелним изложбама београдских музеја, општина Стари град наставља посетама Музеју науке и технике и Етнографском музеју.

Старограђани, уз Староградску картицу, током децембра, имају прилике да уз стручно тумачење, обиђу сталне изложбе и актуелне изложбе у ова два музеја, у следећим терминима:

Етнографски музеј, Студентски трг 13 Недеља – 9, 16 и 23. децембар
у 12 часова
Mузеј науке и технике, Скендербегова 51 Петак – 7, 14, 21 и 28. децембар
у 15 часова

Eтнографски музеј, смештен на Студентским тргу, један је од најстаријих музеја на Балканском полуострву. Недавно је прославио један век свог постојања. С пуним правом се може назвати чуварем неизмерног блага традиционалне културе.

Уз стручно тумачење кустоса, Старограђани ће обићи сталну изложбу музеја – Народна култура Срба у 19. и 20. веку, као и тренутне изложбе: „То смо ми” о старим занатима, и Изложбу „Неуништиви музеј, настајање, страдање и опстајање”, о судбини и страдању, као и о украденим експонатима Музеја, током Првог светског рата.

Музеј науке и технике је установа културе од националног значаја, који прикупља, истражује, штити и представља јавности научнотехничка културна добра, у циљу подизања научнотехничке културе, популаризације науке и савремених научних достигнућа.

Старограђане, уз стручно вођење, очекује обилазак сталне поставке у Галерији Александар Деспић, где је представљено преко 500 предмета из 25 збирки, подељених у четири целине: Точак-машина-мотор, Комуникација, Човек и техника, Мера и број – све уз бројне документе, фотографије, аудио и видео материјал из музејског фонда, као и занимљива Галерија играчака, са преко 200 играчака од 1920 – 1970, и Научна играоница, са интерактивним експонатима који ће вам приближити феномене из астрономије, математике, физике, биологије, психологије и логике, све на забаван начин.

Програм бесплатних посета, уз стручно вођење, настао је као плод успешне сарадње Градске општине Стари град и музејских установа града Београда и Србије.

Сви заинтересовани суграђани, који поседују Староградску картицу, могу се пријавити за стручно вођене и бесплатне посете путем општинског Контакт центра на телефонски број 785-2-999.