НА ТОПЛИЧИНОМ ВЕНЦУ ОТКРИВЕН СПОМЕНИК АКАДЕМИКУ АЛЕКСАНДРУ ДЕРОКУ

На углу Чубрине улице и Топличиног венца, откривен је споменик академику Александру Дероку (1894-1988), чувеном српском архитекти, сликару и професору Универзитета у Београду. Израђен од бронзе, висине око два метра, споменик је дело вајара Зорана Кузмановића.

Александар Дероко је био српски архитекта, професор, сликар и писац. Аутор је много бројних књига из области историје архитектуре и других области које је најчешће сам илустровао. Био је вишегодишњи професор на Архитектонском и Филозофском факултету Универзитета у Београду, где је радио пуних 38 година. Заједно са архитектом Богданом Несторовићем 1926. године израдио је пројекат Храма Светог Саве у Београду, са којим су победили на званичном конкурсу.

Урбаниста Миодраг Ференчек подсетио је све присутне госте на живот и рад академика Александра Дерока, за кога каже да је био највећи познвалац историје архитектуре код нас.

„Пројекат за изградњу Храма Светог Саве Александар Дероко и Богдан Несторовић урадили су као тек свршени студенти архитектуре, а данас је то најважнији ленд марк у Београду. У то време почиње и његово велико интересовање за народни и историјски аспект у архитектури и урбанизму, чиме ће се бавити читавог живота и на ту тему ће написати велики број капиталних дела. Последње његово дело је пројекат, конкурсни рад из 1986. године, пред сам почетак претварања Кнез Михаилове у пешачку зону. Дерокова идеја да се Делијска чесма нађе испред палате Зора је победила, што је укључено у главни пројекат архитекте Бранислава Јовина“, подсетио је архитекта и урбаниста Миодраг Ференчек.