„СТАРИ ГРАД МИСЛИ НА ТЕБЕ“ – ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД И НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ

Председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић и управник Народне Библиотеке Србије др Владимир Пиштало  потписали су Протокол о сарадњи, у оквиру општинског програма „Стари град мисли на тебе“.

„Велико је задовољство што се Народна библиотека Србије одазвала позиву да буде партнер општине на овом пројекту. Већ смо успоставили сарадњу са бројним установама и институцијама културе на Старом граду са намером да заједно, кроз програм „Стари град мисли на тебе“, промовишемо богату културну баштину и омогућимо Старограђанима доступност и приступачност разноврсним културним садржајима“, истакао је председник Радослав Марјановић и нагласио да ће се поводом обележавања 6. априла – дана када је у Другом светском рату бомбардован наш главни град и када је потпуно уништена зграда Народне библиотеке на Косанчићевом венцу, партнерски организовати пригодан програм..

„Народна библиотека је основана 1832. године и најстарија је установа културе у Србији. Њена богата грађа, рукописи, књиге и новине страдали су у оба светска рата. Најтеже 6. априла 1941. када је изгорела до темеља. На дан страдања, 1973. године, Библиотека је свечано отворила врата своје нове зграде, у којој се и данас налазимо“, рекао је овим поводом управник др Владимир Пиштало и изрази задовољство што ће општина Стари град и институција од националног значаја непосредније сарађивати у наредном периоду.

Подсећамо да Народна библиотека Србије данас располаже са 600 читалачких места, 13 читаоница, 150 рачунара за кориснике, кабловским и бежичним приступом интернету, технолошки опремљеним Одсеком за слепе и слабовиде, Мултимедијалном и Електронском читаоницом.

Општински програм „Стари град мисли на тебе“ је осмишљен тако да наша општина, у сарадњи са партнерима, омогући суграђанима бројне културно уметничке, рекреативне и спортске програме, који су намењени различитим узрастима и потребама Старограђана.

Програм „Стари град мисли на тебе“ можете преузети на следећем линку.