СПОМЕН ПЛОЧА ЖИВОЈИНУ ЖИКИ ПАВЛОВИЋУ

Општина Стари град, Министарство културе и „Вечерње новости“, уз медијску подршку „Студија Б“ настављају акцију „Вратити дуг писцима“.
Уз присуство породице, пријатеља и љубитеља стваралаштва Живојина Жике Павловића, књижевника, сценаристе , режисера данас је откривена спомен плоча на згради у Улици мајке Јевросиме 39, у којој је Павловић живео од 1971. до 1998. године. Свечаном откривању присуствавали су председница ГО Стари град Мирјана Божидаревић, чланови Већа Ристо Рацо и Милан Мајсторовић, као и министар културе Предараг Марковић.
Читајући делове из књиге Дневник, присутним а се обратио познати српски глумац Радош Бајић, нагласивши да му је велика част што је познавао Жику Павловића и што је много пута са њим сарађивао.
Председница ГО Стари град Мирјана Божидаревић поздравивши окупљене грађане између осталог рекла је да је ово десета плоча која се поставља познатим писцима на општини Стaри град.“ Имамо велику част и задовољство што данас и ГO Стaри град учествује у овом догађају. Овом акцијом желимо да укажемо да бринемо о људима који су живели и радили баш на нашој општини и да им се на неки начин одужимо, али такође водимо рачуна о свим својим грађанима“, нагласила је председница.
Предраг Марковић, министар културе истакао је да је кроз ова врата ушао само једном али се добро сећа и да га је као и сви ми упознао кроз његово стваралаштво, које је била јако велико и разноврсно, кроз књижевност, филмове.
Председница Мирјана Божидаревић још једном је изразила задовољство што Општина учествује у акцији „Вратитимо дуг писцима“ у којој су спомен плоче на Старом граду добиле личности које су обележиле једну епоху у Београду и Србији – Меша Селимовић, Скендер Куленовић, Душан Матић, Алексанадар Вучо, Слободан Селенић, Љуба Поповић, Антоније Исаковић, Милош Ђурић, Милован Ђилас и сада Живојин Жика Павловић.