АКТИВНА ПОДРШКА ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД УНАПРЕЂЕЊУ КВАЛИТЕТА ЖИВОТА СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ ОСОБА

На иницијативу председника општине Стари град Радослава Марјановића данас је одржан радни састанак са  представницима Градске организације слепих Београда, коју је предводио председник Никола Ђорђевић. Састанку је присуствовала и заменица председника Скупштине општине Невена Додић.

Резултат дугогодишње успешне сарадње и међусобног разумевања наше општине и ове градске организације је ангажовање  Даринке Маринковић, дипломираног дефектолога, која је као слабовида особа запослена у Услужном центру Градске општине Стари град, на пословима подршке и пружања информација слепим и слабовидим лицима о програмима и услугама, које се бесплатно пружају Старограђанима. Општина Стари град је омогућила опремање радног места што је укључивало и набавку посебног програма који омогућава да слепа и слабовида лица могу успешно и ефикасно да обављају све послове и  услуге у просторијама  Услужног центра.

„Нашу сарадњу ћемо додатно унапредити кроз пружање услуга Волонтерског сервиса које ће, пре свега, утицати на подизање квалитета живота слепих и слабовидих особа али и повећати њихово поверење у своју општину. Управо је Даринка спона општине и вашег удружења јер ће нам помоћи да дефинишемо које су то услуге и потребе важне за вас. Ово је пилот пројекат који треба да буде одржив, да услуге волонтера постану системске за слепе и слабовиде у локалној заједници“, рекао је председник Радослав Марјановић и нагласио ће општина Стари град, кроз сарадњу са надлежним градским институцијама, наставити да уклања  бројне баријере са којима се слепи и слабовиди сусрећу јер задатак локалних власти је да на сваки начин унапреди свакодневни живот свих Старограђана, посебно друштвено осетљивих група.

„Данас је са нама и Даринка. Она ће имати важну улогу у креирању и спровођењу  пилот пројекта пружања услуга од стране наших волонтера слепим и слабовидим особама“, истакао је председник Марјановић, који је овом приликом упознао Даринку Маринковић. Она је истакла да је презадовољна пријемом и подршком од стране колега из Услужног центра и општине.

„Захвални смо  општини Стари град на подршци јер наша организација помаже више од две хиљаде слепих и слабовидих људи, колико их укупно има у главном граду,од којих је више од сто на општини Стари град. Веома је важно да се наши чланови економски оснаже, као што је то конкретним примером показала и општина Стари град. Такође, заједно ћемо, партнерски реализовати овај пројект, а наша чланица ће бити “мост поверења” наше организације и општине Стари град “,  истакао је Никола Ђорђевић и подсетио да Градска организација слепих Београда и ове године 3. децембра у седишту  организације у Јеврејској 24 организује традиционалну манифестацију „Рукама до светлости” посвећену неговању традиције Брајевог писма. Реализацију манифестације, поред донатора из привредног и јавног сектора, помоћи ће Градска општина Стари град.