СКРАТИТИ ПРОЦЕДУРУ ИЗДАВАЊА ГРАЂЕВИНСКИХ ДОЗВОЛА

Јавна расправа о радној верзији Нацрта закона о уређењу простора, грађевинском земљишту и изградњи одржана је данас у општини Стари град. Поред представника београдских општина, расправи je присуствовало и руководство општине Стари град на челу са председницом Мирјаном Божидаревић и начелником Општинске управе Дејаном Ковачевићем.

Градоначелник Београда Драган Ђилас рекао је да је доношење новог закона о уређењу простора, грађевинском земљишту и изградњи за Град Београд значајно због коришћења грађевинског земљишта, једног од највећих ресурса Београда погодног за будуће инвестиције. Као подједнако важну област Нацрта закона Ђилас је истакао и скраћивање процедуре издавања грађевинских дозвола и заштите грађана.

– Очекујемо закон који ће поставити јасна правила и принципе, али и пратити живот. Корупција је засигурно највећа у области грађевине и урбанизма и нов закон помоћи ће да се томе стане на пут. Поред тога, велики проблем у Београду је и нелегална градња, против које се ми сада боримо подношењем кривичних пријава и затварањем градилишта, па очекујемо да закон обезбеди увођење реда у овој области. С друге стране, за пет месеци у Београду је издато око 1.200 разних дозвола, а на хиљаде још чекају. Зато ће се законом скратити процедура издавања грађевинских дозвола и тако заштити грађани, али и велики инвеститори који желе да улажу у наш град – казао је Ђилас.

Оливер Дулић, министар животне средине и просторног планирања, најавио је да би предлог закона требало да буде готов до средине марта, те да ће се крајем марта и наћи у скупштинској процедури.

– Настојали смо да направимо закон који ће пратити живот, бити подложан модификацијама и одговорити на све изазове данашњице како би био подстицај за економски напредак главног града и земље. Србија је на 157. месту по брзини издавања дозвола и из године у годину пада на тој лествици. Просечно време чекања дозвола креће се од 204 до 224 дана и зато од новог закона очекујемо већу ефикасност, унапређивање правне сигурности грађана и гаранција за инвеститоре. Законом је предвиђено да све општине у року од 18 месеци морају да усвоје урбанистички план насеља и просторни план општине, а уколико то не учине, санкција ће бити распуштање скупштине општине – истакао је министар Дулић.

Он је додао да ће грађевинске инспекције добити веће надлежности, те да ће у случају било каквог кршења закона имати директно право да „запечате” градилиште.

Текст радне верзије нацрта овог закона може се видети на сајту града Београда www.beograd.rs.