СЕМИНАР О ПОДРШЦИ СТАРИМА

У Центру за културу „Стари град“ од 21. до 23. октобра, одржава се семинар „Нови модели социјалне и хуманитарне подршке старима у локалној заједници“. Гост на семинару је Елвира Барбара Саваде, експерт за социјална и хуманитарна питања из удружења „Senioren Experten Servise“ из Немачке. Организатори скупа су Национална фондација за хуману старост „Др Лаза Лазаревић“ и општина Стари град. По речима Симеона Бабића, модератора семинара, циљ је размена искуства и стварање староградског модела одговорне, социјалне и хуманитарне општине.

Поздравне речи упутили су Љубица Бељански Ристић, испред Центра за културу и Ристо Рацо, члан Општинског већа општине Стари град.

Уводну беседу одржао је проф.др Жарко Требјешанин на тему „Нови приступи старењу и старости“.

Гошћа из Немачке је одржала предавање о социјалној и хуманитарној пракси немачког удружења, чији је она члан више од 20 година. Госпођа Саваде је други пут у Србији и поседује велико искуство у области социјалне заштите. Почасни је члан „Сениор експертног сервиса“ који окупља преко 7.500 чланова

Дугог дана семинара, у 10 часова, Елвира Барбара Саваде, представиће основне моделе сервисне подршке старима у Немачкој са посебним освртом на модел становања у стамбеним четвртима.

У петак 23. октобра од 10 до 13 часова, биће организован округли сто на коме ће поред госпође Саваде говорити проф. др Момир Јањић и доц. др Христо Анђелски. У овом термину планиран је и разговор са корисницима социјалних и хуманитарних услуга.

Пројекат „Нови модел социјалне и хуманитарне подршке старима у локалној заједници“, односно стварање староградског модела одговорне, социјалне и хуманитарне општине, је први овакве врсте у геронтолошкој пракси. На овом концепту окупљене су све институције на подручју наше општине које се баве социјалном и хуманитарном делатношћу као и фирме са услугама и производима за старије у кућним условима живљења.