САРАДЊА СТАРОГ ГРАДА И ГРЧКЕ ОПШТИНЕ РИГА ОД ФЕРЕ

Грчка општина Рига од Фере и Градска општина Стари град ускоро ће потписати протокол о братимљењу и тиме продубити традиционалне пријатељске везе које вежу два народа и две општине. Тим поводом, данас је у посети Старом граду боравила делегација општине Риге од Фере коју је предводила градоначелница Елени Лаитсоу. Пријатеље из Грчке примили су председник општине Стари град Дејан Ковачевић, заменик председника Дејан Стефановић, чланови Већа Андреј Белингар и Драгана Тепшић, као и помоћник председника Ђорђе Спасић.

Председник Ковачевић је изразио задовољство, како иницијативом за успостављање сарадње која је потекла од стране грчке општине, тако и данашњим сусретом и пожелео градоначелници и члановима делегације добродошлицу у централну градску општину Београда и Србије.

– Част нам и велико задовољство што се данас налазимо овде код вас. Општина Риге од фере је у октобру покренула иницијативу за братимљење наших општина које вежу историјске, националне, образовне и културне везе. Наша општина броји 15.000 становника и претежно се бавимо пољопривредом, риболовом и туризмом. С обзиром на вековно пријатељство српског и грчког народа, као и историјском чињеницом погубљења Риге од Фере у Кули Небојша, па до помоћи грчке владе да се кула обнови као споменик грчком јунаку, дошли смо на идеју да наставимо и пробудимо пријатељство које нас веже са Старим градом – рекла је градоначелница Елени Лаитсоу.

Председник општине Дејан Ковачевић и градоначелница Елена Лаитсоу изаразили су задовољство поводом обострано изражене жеље да се успостави сарадња две општине. Страдање Риге од Фере, грчког националног јунака, револуционара и песника у Кули Небојша и борба два народа против Отоманског царства су историјски темељи будућих односа, а након одлуке надлежних Скупштина локалних самоуправа, општина Рига од Фере и Градска општина Стари град ће потписати и званични протокол о успостављљању пријатељских односа и сарадње. .

Рига од Фере (1757-1798) је био грчки револуционар, песник, национални херој, претходник и прва жртва устанка против Османског царства. Погубљен је од стране Турака је у Кули Небојша 24. јуна 1798. године.