РИЗНИЦА ПЕДАГОШКЕ БАШТИНЕ

Најстарија школа у Србији, oсновна школа “Краљ Петар Први“, ризница педагошке и културне баштине и украс престоничке архитектуре, 8. маја прославља свој 291. рођендан. Свечана академија ће се одржати на Учитељском факултету, у улици Краљице Наталије 43.

Кроз деценије и векове, школа је мењала називе и са променљивом срећом пролазила кроз бурна времена, али је опстала као прва и најстарија, са коренима који сежу до 1718. године. Школа се до 1878. године звала Основна школа код Саборне цркве, затим Основна мушка и женска школа код Саборне цркве до 1925. а до 1945. носи назив Основна школа “Краљ Петар”. До 1952. године звала се Основна школа број један, потом Основна школа “Браћа Рибар”, а у априлу 1993. понела је назив Осмогодишња школа “Краљ Петар Први“. Вековне зидине њеног постојања, подупирали су као учитељи и као ученици, Вук Стефановић Караџић, Доситеј Обрадовић, краљ Петар Први Карађорђевић, Михајло Петровић Алас, Стеван Мокрањац, Моша Пијаде, браћа Рибар и читава плејада уметника и јавних личности.

Зграда поред Саборне цркве води се као међународно призната културно-историјска баштина са простора Србије, а школа је и чланица мреже школа УНЕСКО-а.