ПРОНАЂЕН УКРАДЕНИ СИМБОЛ БОРБЕ ЗА СЛОБОДУ

Београдска полиција у ноћи између суботе на недељу на једном отпаду на Зрењанинском путу пронашла је украдене бронзане скулптуре са фонтане “Буђење” на Калемегдану и фигуру дечака са Чукур чесме у Добрачиној улици, речено је „Блицу“ у Министарству унутрашњих послова Србије.

– Све је пронађено на једном месту. Истрага је у току и за починиоцима се још трага. Украдена фигура дечака са Чукур чесме, као и бронзане скулптуре ускоро би требало да буду враћене на место где су и биле – кажу у МУП.

Шест бронзаних скулптура у облику голубова са фонтане “Буђење”, испред павиљона “Цвијета Зузорић” на Калемегдану, украдено је у ноћи између суботе на недељу, 15. на 16. мај, непосредно након завршетка манифестације “Ноћ музеја”, а процењује се да је вредност ових скулптура око пола милиона динара. За непуних недељу дана, у петак увече, 21. маја, на мети лопова нашла се и фигура дечака са Чукур чесме у обрачиној улици у центру престонице.

Крађа скулптура са историјских споменика у центри Београда изазвала је бес и огорчење суграђана.

– Станујем две улице од Чукур чесме и још сам у шоку због крађе фигуре дечака. У овом делу су начичкани кафићи и клубови и чисто сумњам да нико није видео кад је однесена. Претпостављам да их је било баш брига, јер не знају да је тај споменик од великог културно историјског значаја – рекао је јуче Угљеша Јовановић.

Сара Бојовић, која живи недалеко од Добрачине улице, како каже, огорчена је због крађе фигуре дечака и бронзаних скулптура на Калемегдану.
– Ово је срамота. Не знам коме овако нешто може да падне на памет – рекла Сара.

Чукур чесма је споменик у облику лежеће фигуре дечака са разбијеним крчагом, а подигнут је 1931. године у знак сећања на жртве пале за коначно ослобођење Србије од вишеструко јаче турске војске. Споменик је подигнут у спомен на инцидент између Срба и Турака из 1862. године, кад је један турски војник убио српског дечака, шегрта Саву Петровића. Због тог инцидента избили су немири широких размера у целом Београду у коме је погинуло више припадника српских жандарма и грађана, а турска војска је из тврђаве бомбардовала Београдску варош.

Венци на споменик без фигуре

Сваке године на Чукур чесми, споменику који је посвећен сећању на српске жандарме који су се 1862, код ове чесме супротставили вишеструко јачој турској војсци, полагани су венци. Тако је и јуче поводом Дана Министарства унутрашњих послова (МУП) и Дана полиције Милорад Вељовић, директор полиције положио венац на споменик, који је овај пут био без фигуре дечака.

Дневне новине Блиц, 24.05.2010.