ПРИМОПРЕДАЈА НОВОГ ЧАМЦА „РЕЧНОЈ ПОЛИЦИЈИ“

Општина Стари град испоручила је још један чамац „Речној полицији“ . Реч је о нископрофилном патролном чамцу за свакодневне послове „Командир 18“, који ће такође служити и за спасавање дављеника из реке. Свечана примопредаја овог чамца са прописаном наутичком опремом, вредног око 1. 500 000 динара одржана је 21.11. 2008. у у Полицијској испостави за безбедност на рекама на обали Саве.

Командиру Саши Стефановићу кључеве чамца је предала Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град, која је и симболично сломила флашу шампањца.

Овом догађају присуствовали су и: Слободан Вуколић, начелник полицијске управе за град Београд, Дејан Ковачевић, начелник општинске управе Старог града, Ристо Рацо, члан Општинског већа Старог града, Миомор Лазић, руководилац Службе за финансијске и заједничке послове Старог града, као и и многи други гости. Присуствовао је и Младен Чанадовић из Новог Сада, творац новог чамца.

-Данас су београдске реке безбедније захваљујући општини Стари град. Овај чамац релативно велике брзине и добрих маневарских способности одличан је за пристанак на неуређене делове обале-рекао је Саша Стефановић

Како је објаснио, захваљујући и претходном чамцу који је купила општина Стари град крајем 2006. године, до сада је спашено више од 30 дављеника. Тако је током 2006. спашено 16 лица, 2007. – 12 и ове 2008. год – 10 лица.

-Претходни чамац који смо донирала се показао као добра инвестиција која је унапредила рад „Речне полиције“. У међувремену се прикључила и општина Савски венац, донирањем скутера. С обзиром да Министарство унутрашњих послова нема довољно средстава за ове намене, ово се показало као веома добар пример сарадње локалних и виших нивоа власти – истакла је Мирјана Божидаревић.

„Командир 18“ је модерно пловио са полукабином намењено за три члана посаде и дуго је шест метара a широко два. Посебно је значајно да захваљујући ниском газу може да приђе сваком делу обале. Чамац је уникатан, направљен специјално за полицијске потребе. Основу му чини већ проверено корито а коришћена је најсавременија „сендвич градња“ што га чини изузетно чврстим и практично непотопивим.