ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ПУТОВАЊА ПОРТУГАЛИЈА

У Дому Омладине данас је представљен програм путовања за младе у три града Португалије, престонице културе за 2012. годину, које организују Канцеларија за младе ГО Стари град, УК Пароброд, Општина Стари град и град Београд. У Гимараеш, Брагу и Порто путоваће 25 младих људи са Старог града који су мотивисани да упознају овогодишње европске престонице културе и европске престонице младих. Поред, младих који су прошли први круг селекције, догађају су присуствовали представници „Пароброда“, Бојан Мојсоски, координатор Канцеларије за младе Старог града, Данко Рунић, директор Агенције за европске интеграције и амбасадор и специјални гост – Венсан Дежер, шеф делегације Европске уније у Србији.

Симболично, на дан Европске уније 9. мај, Венсан Дежер је пожелео младим људима да ово путовање искористе на најбољи могући начин, да доживе Португалију на много различитих нивоа, а пре свега да науче из конкретних примера како једна престоница културе изгледа.

– Београд, а и цела Србија има прилику да кроз културу и уметност дође у жижу интересовања целе Европе и да на тај начин покаже како са правом заслужује да постане престоница културе 2020. године – рекао је Дежер.

Милена Рајковић, Директорка УК Пароброд је истакла да је ово трећа година да млади са Старог града путују у актуелне европске престонице културе и да је одзив велики а искуства прелепа и поучна и да гледајући и упознајући друге културе млади стварају добар темељ да од свог града направе атрактивну културну дестинацију и центар уметности у сваком смислу.

Данко Рунић, директор Агенције за евроинтеграције је истакао важност оваквих иницијатива и изразио наду да ће везе међу младимо помоћи да Србија до 2020. године буде или унутар или јако близу уласка у Европску унију а овај пут у Португалију ће бити најбољи показатељ да државе као што је Португалија која је већ 25 година чланица ЕУ нису изгубиле ни мало од свог духа и традиције и да се људи тамо осећају као Португалци али и као прави Европејци.

На крају је приказан кратак колаж филм о сва три града која ће бити посећена после чега су млади са општине Стари град били још мотивисанији да крену на ово путовање.

Желимо им добар провод, пуно лепих искустава, нових познанстава и да се врате пуни идеја како ћемо сви заједно од Београда направити град за понос и центар културе целе Европе.