ПРЕДСТАВЉЕН НОВ ИЗГЛЕД КОЛАРЧЕВЕ ЗАДУЖБИНЕ

Градска општина Стари град организовала је обилазак радова који се изводе на згради Задужбине Илије М. Коларца. На згради Коларчеве задужбине замењени су фасадна столарија као и паркет на сцени концертне дворане. Укупна вредност ових послова, за које је општина издвојила средства, износила је 3,5 милиона динара.

Захваљујући средствима из буџета општине Стари град за 2013. годину, радови на одржавању здања наше најстарије културно образовне установе приводе се крају. У згради Коларчеве задужбине промењени су стари прозори у учионицама, музичкој галерији, малој сали и салону, а решен је и проблем прокишњавања у великој сали и холу. Тренутно су у току радови на сређивању сцене и паркета у концертној дворани.

“Због дотрајале столарије имали смо и велики проблем са звучном изолацијом. Мешали су се звукови између две сале док су текли паралелни програми. Општина Стари град је препознала значај наше концертне дворане, која је од велике важности за културу у нашој земљи, а пре свега мислим на домаћу класичну музику. Ту нам је било важно да се уради хидроизолација крова који је дотрајао и прокишњавао. Зграда је из 1932. године и практично после 80 година неки проблеми почињу озбиљно да се решавају” истакла је Јасна Димитријевић, директорка Коларчеве задужбине.

Председник општине Стари град Дејан Ковачевић истиче да је Коларац место које има велики културни значај за будуће генерације. Он је рекао и да ће општина Стари град и у наредној години имати у плану Коларчеву задужбину када су у питању текућа одржавања зграде.

Зграда Задужбине Илије Милосављевића Коларца изграђена је 1932. године према пројекту архитекте Петра Бајаловића. Свакодневно се у њој организују разноврсни програми, од музичких радионица, концерата до предавања, презентација и организовања наставе страних језика. На годишњем нивоу чувени Коларац посети више од 250 хиљада посетилаца.