ПРАШКИ МАРАТОНЦИ – БОГОВИ У ШКОЛИ

Иако није имао слободних часова за додатну наставу професор физичког Миодраг Миладиновић током протекле школске године мотивисао је своје ђаке у Првој београдској гимназији да се баве спортом обећавши им да ће најбржи атлетичари заједно са њим отпутовати у Праг на један од најмасовнијих маратона у свету. Са ђацима је професор Миладиновић радио недељом. Професор је претходно писао Министарству провете да се уведе ваннаставна активност у којој би професори који не држе наставу ученике тренирали кошарку, одбојку, фудбал, али од тога је остао само његов ентузијазам. Недељом у девет ујутро на заказани тренинг долазили су победници интерних разредних трка, што је био главни услов за путовање на једанаести Прашки маратон.


Ученици Прве београдске гимназије већ две године одлазе у Праг на маратон. На општини Стари град постоји најмања површина простора за тренинг по ученику, али уз мало сналажљивости ученици су квалификациону трку истрчали на импровизованој вијугавој стази у дворишту гимназије. До Прага су дошли онако како се код нас то ради – преко ”везе”. Наиме, бивши ученик Прве београдске гимназије је један од власника Прашког маратона, а његов син данас похађа ову школу. Треба напоменути да и чешким средњим школама није једнставно да се појаве на уличној трци у Прагу, јер се ове године само из Чешке за маратон пријавило 384 средњошколске екипе од којих су на завршној трци учествовале учсетвовале само 23.
– Када сам пре годину дана пронашао спонзоре најмањи проблем је био одредити екипу. Прошле године када смо се вратили из Прага у новинама је изашла репортажа о маратонцима који су трчали штафетни маратон у Прагу. Ти клинци су постали богови у школи! Ове године се због тога пријавило доста њих да трче квалификације. Онда сам морао да променим тактику. Одредио сам још два услова за оне који би хтели да учествују на квалификацијама: да немају ни једну негативну оцену на полугодишту и да имају пет из владања – прича професор Миладиновић.
Средства за пут и смештај такође је уз помоћ општине Стари град обезбедио професор Миладиновић који је касније у Прагу своје ученике водио скоро до свих знаменитих места у том граду. На тај начин он је упознао чланове своје екипе са деловима града где ће се одвијати штафетна трка. За разлику од Београдског маратона који нема штафетну трку Праг има ту дисциплину, која је, према речима професора Миладиновића, идеална за средњошколце јер се трчи у девет етапа по четири километра а последња штафета трчи 6,195 километара. Тако су ученици Прве београдске гимназије били у једној равноправној светској атлетској породици, на свечаној вечери седели су у друштву директора светске атлетске федерације Кент Андерсона, а на самој трци су имали прилике да уживају у звуцима тринаест оркестара распоређених дуж читаве стазе.
На овогодишњем Прашком маратону трчало је 13.000 регистрованих тркача и 5.000 професионалаца. Ученици Прве београдске гимназије који су на Прашком маратону освојили 21. место трчали су у саставу: Теодора Поповић (I/4), Ивана недељковић (II/4), Драгана Миливојчевић (II/4), Дуња Обрадовић (IV/1), Ана Ђурановић (ИВ/1), Александар Лемонис (III/3), Срђан Брека (I/5), Бојан Науковић (ИИИ/1), Вук Пашковић (ИИИ/3) и Прокић Петар.
ГЛОС: Они који би да учествују у квалификацијама не смеју да имају ни једну негативну оцену на полугодишту и као и да имају пет из владања