ПОТПИСАНА ПОВЕЉА О БРАТИМЉЕЊУ СКАДАРЛИЈЕ И МОНМАРТРА

Повеља о братимљењу Монмартра и Скадарлије потписана је 10. децембра у главном граду Француске.
Повељу су потписали председница Градске општине Стари град Мирјана Божидаревић и председник удружења „Република Монмартр” Жан Марк Тарит, а догађају су присуствовали амбасадор Србије у Француској Душан Батаковић, амбасадорка Србије при УНЕСКО Зорица Томић и члан Градског већа Жељко Ожеговић.
– Потписивање Повеље о братимљењу између Скадарлије и Монмартра сигурно ће допринети активирању културне и туристичке сарадње и даљем јачању веза између Београда и Париза, као и веза између Србије и Француске. И Скадарлија и Монмартр заузимају изузетно значајно место у историји оба града и зато је њихово братимљење веома важна карика у даљој изградњи и јачању наших пријатељских односа, – рекао је Жељко Ожеговић.
Мирјана Божидаревић је подсетила да је прва Повеља о братимљењу Скадарлије и Мон артра потписана 22. октобра 1977. али је током деведесетих година прошлог века дошло до прекида односа.
– Време је да се та сарадња обнови и додатно унапреди, што је потписивањем Повеље и озваничено, нагласила је председница.
Како је додала обнова односа Скадарлије и Мон мартра враћа нас у време када су наши односи били више него пријатељски. Она је подсетила да је седиште француске амбасаде, једне од најлепших у Београду, на Старом граду, а на Калемегдану се налази споменик „Захвалности Француској“ који је подигнут за све што је Француска учинила за Србију и српски народ током Првог светског рата.