ПОСЕТА ДРУШТВУ ЗА ПОМОЋ ОСОБАМА ОМЕТЕНИМ У РАЗВОЈУ „СТАРИ ГРАД“

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић посетио je данас Друштво за помоћ особама ометеним у развоју „Стари град“, чије су просторије на Студентском тргу 18. недавно реновиране захваљујући средствима Министарства рада и социјалне политике. Осим министра Љајића, Друштво је посетио и члан Општинског већа ГО Стари град Ристо Рацо. Председник Друштва Дејан Козић провео је госте кроз реновиране просторије и упознао их са активностима које ово Друштво спроводи током године.

„Кроз разне програме нашег Друштва прошло је 670 чланова, а сада их имамо 70. Један део њих свакодневно пакује фасцикле, тако да месечно наши чланови спакују око 100.000 примерака фасцикла и за то добијају одређену новчану надокнаду. Морам да истакнем велику помоћ и подршку коју имамо од наше општине Стари град од које сваког месеца добијамо одређену новчану надокнаду, односно на чијем смо буџету“, рекао је Дејан Козић.

„Драго ми је што се данас налазимо у једном оваквом Друштву и држава ће учинити све да помогне отварање што више дневних боравака у којима ће особе са инвалидитетом на едукативан и користан начин проводити време, док ће родитељима бити омогућено да раде и брину се за егзистенцију породице. До сада смо у Србији отворили 24 дневна боравка, али с обзиром да постоји 800.000 инвалида у Србији морамо спровести одговорнију политику према особама са инвалидитетом. Од овог броја само 13 одсто је запослено, али се надамо да ћемо новим законом то побољшати, односно послодавац ће имати обавезу да на од 20 до 50 запослених прими једну собу са инвалидитетом“, рекао је министар Љајић и члановима Друштва на поклон предао машину за шивење и два клима уређаја.

Љајић je најавиo расписивање два конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом на основу којих ће организацијама инвалида које делују на републичком и покрајинском нивоу и хуманитарним организацијама са активностима које доприносе унапређењу положаја особа са инвалидитетом бити расподељено више од 70 милиона динара, десет више него прошле године. Из буџета овогодишњег конкуса биће финансирани и пројекти за уклањање баријера које ометају кретање инвалида, предвиђена је и помоћ породицама са инвалидном децом, а посебна пажња усмерена је и на тежак положај старих особа са инвалидитетом.

Од чланова Друштва министар Љајић на поклон је добио слику рађену техником восак на платну.

„Овом приликом апеловао бих на све локалне самоуправе да препознају потребе особа са инвалидитетом и да на разне начине помогну. Општина Стари град је препознала потребе ових људи и Друштву за помоћ особама ометеним у развоју „Стари град“. Месечно одобравамо одређен новчани износ, али осим тога омогућавамо им да аплицирају за разне пројекте“, рекао је Ристо Рацо, члан Општинског већа и додао да осим особа са инвалидитетом, општина брине и о својим најстаријим и о социјално угроженим суграђанима.