ПОДРШКА ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД ЈУБИЛАРНОМ БИТЕФУ

Педесети Битеф, под слоганом „На леђима махнитог бика”, одржаће се од 24. септембра до 2. октобра на неколико различитих београдских локација.

Јубиларни Битеф ће уз главни програм, у оквиру коjeг ће бити приказано 12 представа, током девет дана трајања фестивала, представити и веома богат пратећи програм.

Тако ће се ове године први пут у оквиру пратећег програма Битефа одржати 28. конгрес Међународног удружења позоришних критичара. У оквиру пратећег програма одржаће се и Конференција „Битеф и културна дипломатија: позориште и геополитика” др Милене Драгићевић Шешић и Конференција „Аутобиографија као перформанс између биоса и његове перформативне репрезентације“, проф. Иване Вујић. Ту су и традиционални програми Битеф на филму и Битеф Полифонија, али и нови програми Битеф амфитеатар, Битеф библиотека, Циркобалкана, Небо над Битефом, радионица Yоу аре талкинг то ме, журке, као и сусрети са ауторима.

3.09.2015. Miloss Latinovich direkror Bitefa (Bitef teatra);latinovich;miloss;direktor;bitef;teatar
Foto:ANDJELKO VASILJEVIC

​О значају јубиларног 50. Битефа и сарадњи са општином Стари град за Информатор говори директор Битефа Милош Латиновић.

– Сваки Битеф је сам по себи велика свечаност. Чињеница да упркос свим политичким, финансијским и културним баријерама он опстаје већ пет деценија, потврда је да нам је Битеф потребан и тиме нам је овај јубилеј још значајнији. Овогодишњи Битеф као и сваки до сада указаће на горуће друштвене проблеме, откриће нам нова лица која никада до сада нису била на Битефу, и окупиће захваљујући главном програму представе из десет земаља. Захваљујући Граду Београду, Министарству културе и информисања, и спонзорима фестивала Kока-Кола ХБЦ Србија, компанији Теле Груп и Србија Гасу, као и многобројним пријатељима фестивала међу којима се ове године истиче изузетна и предана сарадња са општином Стари град која је препознала значај Битефа, Београд ће бити засигурно престоница светског позоришта у септембру месецу.

Осим тога грађани и грађанке Старог града имаће прилике да уживају и у бројним бесплатним програмима у фестивалском центру, простору некадашњег Еуросалона који је општина и обезбедила. Оваква врста сарадње прави је пример и надамо се да ћемо је стратешки развијати, јер је међуресорна и међусекторска сарадња кључ за развој не само културе, већ целог друштва односно бољег, квалитетнијег и срећнијег живота за све нас – рекао је Латиновић.

Како се Битеф највећим делом одржава управо на Старом граду, председник општине Марко Бастаћ сматра да је дужност и обавеза општине да га подржи и помогне.

– Срећни смо што можемо да будемо домаћини великом фестивалу и да будемо део традиције какву Битеф подразумева. Одржавање оваквог фестивала подразумева озбиљну и велику организацију и драго нам је да можемо да помогнемо – поручује Бастаћ и истиче да једино кроз овакву врсту сарадње и подршке значајним пројектима у области културе и уметности може да се обезбеди њихов квалитет и континуитет.