ПОЧИЊЕ БОСИ ФЕСТ ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Први београдски интернационални фестивал особа са инвалидитетом одржаће се од 28. до 30. маја 2010. године у Дому синдиката, фоајеу дворане Дома Синдиката и Скупштини града, Трг Николе Пашића 5. Тема фестивала је “Невидљиве разлике и видљиве сличности”. Своја остварења представиће 20 земаља са три континента, односно биће приказан 61 филм. Одлучено је да се поделе четири награде и две специјалне. Организатор фестивала је Хенди Центар Колосеум, а суорганизатор Шуматовачки центар за ликовно образовање, Саветодавно тело ОСИ при кабинету градоначелника и Асоцијација уметности и медија. Међу покровитељима је и Градска општина Стари град која је помогла одржавање ове манифестације са 290 хиљада динара.

– Фестивал жели не само да прикаже свакодневна искуства и личне проблеме особа са инвалидитетом, однос јавног мњења, социјални и економски положај у коме се налазе као мањинска или маргинализована група, већ пре свега да кроз размену информација подстакне на усвајање и имплементацију примера успешне праксе међународне заједнице и институција у превазилажењу друштвене ексклузије, као и да укаже на могуће циљеве, смернице и инструменте којима би се подстакао даљи развој демократског друштва и сваког појединца који, уз поштовање различитости кроз индивидуална права живи и има право и обавезу да ствара у њему – рекао је Дарко Ивић, директор Фестивала.

Осим филмских остварења на Фестивалу ће се одржати сајам на коме ће учествовати 30 организација које се баве инклузијом особа са инвалидитетом и 16 разноврсних радионица. У току трајања фестивала одржаће се и три трибине“ најавио је је Ивић и додао да је Боси фестивал изазвао велико интересовање код других земаља, тако да су Немачка, Данска, Норвешка, Грузија, Канада… потврдиле своје учешће. Доћи ће и око 70 гостију из унутрашњости Србије: из Параћина, Ћуприје, Зрењанина.

Марко Стојановић, директор филмског програма Фестивала, рекао је да је ово добра прилика да се особе са инвалидитетом искажу и покажу своју креативност али и да се нада да ће се свест о правима и слободама изолованих друштвених група и доприноса изједначити са могућностима других рађана Весна Богуновић , уметнички директор Фестивала рекла је да ће се прве филмске пројекције емитовати 28. маја од 14 до 19 часова, суботом од 11 до 19 и последњег дана фестивала од 12 до 17 након чега ће бити уручене награде.

– Градска општина Стари град је имала ту част да буде један од покровитеља Првог београдског интернационалног фестивала особа са инвалидитетом чиме смо о потврдили да смо као одговорна заједница препознали значај овог Фестивала“, рекао је Ристо Рацо,члан Општинског већа Старог града.

Осим Општине Стари град фестивал су подржали Министарство рада и социјалне политике Републике Србије, Београда, Секретаријат за културу града Београда, Саветодавно тело ОСИ при Кабинету градоначелника града Београда, Градска општина Врачар и Градско саобраћајно предузеће Београд.