ОЗВАНИЧЕНА САРАДЊА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД И ДОМА ЈЕВРЕМА ГРУЈИЋА

Председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић и в.д. директорка УК „Пароброд“ Марија Павловић, посетили су данас Дом Јеврема Грујића, где су их угостили оснивачи музеја Бранислава и Александар Цонић.

Том приликом разговарало се о правцима и плановима будуће сарадње и сходно томе, потписан је тројни Протокол о Сарадњи са циљем узајамног промовисања културне политике и заједничких програма.

„Стари град је општина са највише културних институција на својој територији. Кроз свакодневну комуникацију са представницима ових установа, јавила се потреба за њиховим додатним повезивањем и формирањем својеврсне „Староградске културне мреже“, чији ће носилац бити општинска Установа културе ,,Пароброд“. Идеја је да све староградске културне институције учествују у креирању и организацији различитих културних манифестација, које би се одржавале током целе године на територији наше општине“, навео је Марјановић.

„Драго нам је да је препознат значај Дома Јеврема Грујића будући да је , као први приватни Музеј, годинама био скрајнут. Ми смо спремни да заједно са нашом општином и другим културним институцијама организујемо активности које ће бити интересантне, како Старограђанима, тако и нашим гостима из иностранства. Потписани Протокол о сарадњи свакако ће омогућити да у наредном периоду радимо на припреми и реализацији конкретних активности“, истакао је Цонић.

Дом Јеврема Грујића је први приватни музеј на општини Стари град и један је од ретких примера успешног пословања. Тренутно је у Дому Јеврема Грујића у току изложба Стеве Тодоровића „Полексија, волим вас“, која траје до 28. марта, а реализована је уз подршку Министарства културе и информисања.

Стеван Тодоровић (1832-1925) био је један од највећих српских сликара, уз Пају Јовановића и Уроша Предића.