ОТВОРЕНА КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД

У Градској општини Стари град свечано је отворена Канцеларија за младе, чије се просторије налазе у просторијама ван седишта општинске управе „Теразије“, Tеразије 45.

Отварању су присуствовали Мирјана Божидаревић, председница Градске општине Стари град, Ана Даниловић, заменица председнице, Снежана Клашња, помоћник министра омладине и спорта, Жељко Ожеговић, члан Градског већа, Коста Андрић, председник Канцеларије за младе града Београда и проф. др Жарко Требјешанин председник Савета за младе.

„Јако нам је важно што можемо представити Канцеларију за младе јер чињеница је да је наша општина по структури становништва стара па сами тим постојање овакве институције показује да водимо рачуна о младима и њиховим потребама“, рекла је Мирјана Божидаревић и додала да се овим пружа шанса младима да се укључе у друштвене токове. Ана Даниловић, која је и један од координатора локалне управе и Канцеларије за младе истакла је да ће млади људи моћи у Канцеларији заједно са својим вршњацима препознавати проблеме и решавати их:

„Канцеларија ће пружити младима да кроз вршњачку едукацију остваре ефикаснију комуникацију са својим окружењем“, рекла је Ана Даниловић.

Жељко Ожеговић, члан Градског већа честитао је општини Стари град на отварању једне овакве институције подсећајући да је општина Нови Београд прва београдска општина која је отворила Канцеларију за младе а данас их у Србији има 84.

Тренутно у Канцеларији раде три волонтера. То су студенти: Бојан Мојсоски, Марина Вуловић и Ђорђе Спасић.

„Канцеларија за младе почела је незванично са радом неколико месеци уназад и с обзиром да смо са Старог града лакше нам је да дефинишемо проблеме и њихово решавање. Отварањем једне овакве институције локална управа пружила је шансу младима да на једном месту и са својим вршњацима дођу до решења проблема али и интегрисање младих у друштвене токове. Први пројекат који смо урадили јесте спровођење анкете и попуњавање упутника ученика средњих школа који ће нам помоћи у препознавању проблема и упознавању са оним што младе највише мучи али и начине како све то решити“, каже волонтерка Канцеларије за младе Марина Вуловић и додаје да је Канцеларија до сада остварила и добру сарадњу са галеријом „Озон“.

У свечаном делу програма учествовали су ученице Балетске школе “Лујо Давичо”, ученици Музичке школе “Војислав Вучковић” и оркестар ОШ “Дринка Павловић”, којим је дириговао Дарко Тодић.