OШ „КРАЉ ПЕТАР ПРВИ“ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ШКОЛЕ И 304 ГОДИНЕ ОД СВОГ ОСНИВАЊА

Староградска Основна школа „Краљ Петар Први“, најстарија образовна установа у Србији, обележила је Дан школе и 304 године од свог оснивања.

Свечаности у школској сали, која је овај пут била мала да би примила све заинтересоване, у име Градске општине Стари град присуствовао је заменик председника Александар Тодоровић.

Прославу је отворио директор школе Младен Стевановић. Пригодни програм посвећен школским данима, другарству, одрастању, првим љубавима, песницима Мики Антићу и Душку Радовићу и вољеном граду – Београду, на опште задовољство присутних, родитеља и наставничког колектива,  извели су ученици и хор школе, који су за свој труд награђани громким аплаузом.

„Данас је било прелепо и право задовољство присуствовати прослави Дана најстарије школе у нашој земљи. Када се сетите колико је знаменитих људи похађало ову школу, онда вам је јасно да међу овим клинцима стасавају личности које ће се једног дана уписати у историју и памћење нашег народа, попут Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Мике Аласа, Лоле Рибара или легендарних кошаркаша Зорана Моке Славнића и Драгана Капичића“, поручио је заменик председника Александар Тодоровић након приредбе и подсетио да је 1923. године у дворишту ове школе одиграна и прва  кошаркашка утакмица у Београду.

Да су многе знамените личности  допринеле њеном утемељењу је специфичност и вредност ове школе, истиче и њен директор.

„Школа је поносна на све своје ђаке и на сав њихов допринос култури, уметности, науци и спорту Београда и Србије. Поменимо још да су је похађали и Стеван Мокрањац, Моша Пијаде, Павле Савић, Дејан Удовичић, Владета Јеротић, Светозар Глигорић, Ружица Сокић, Никола Симић, Божа Продановић и многи други. Школа има своју химну за коју је музику написао такође њен бивши ђак Миња Субота“, каже Миодраг Стевановић и додаје да је, када имате у виду ове чињенице, велика одговорност али и задовољство бити на њеном челу.

Најмлађе генерације се и данас школују у згради коју је пројектовала Јелисавета Начић, прва жена архитекта у Србији. Здање у Улици краља Петра је изграђенo  од  1905 до 1907. године код Саборне цркве и Патријаршије. Данас је споменик културе и у њој уче ђаци од првог до трећег разреда, а у објекту у Улици маршала Бирјузова, ученици од четвртог до осмог разреда.

Основна школа „Краљ Петар Први“ је кроз три века  постојања, сходно историјским бурним временима, мењала називе али је опстала као прва и најстарија. Школа се до 1878. звала Основна школа код Саборне цркве, затим Основна мушка и женска школа код Саборне цркве до 1925. а до 1945. носила је назив Основна школа „Краљ Петар”. До 1952. године звала се Основна школа број један, потом Основна школа „Браћа Рибар”, а од априла 1993. године „Краљ Петар Први”.