ОПШТИНА СТАРИ ГРАД У ПРОГРАМУ „ERASMUS +” – „МЛАДИ БАЛКАНСКИ ЛИДЕРИ”

Градска општина Стари град учествује у пројекту „Млади балкански лидери – Снага размене међународног знања и учења за успешно управљање”, који реализује Политички институт из Софије, у оквиру програма „ERASMUS PLUS”, који финансира Европска унија.

Поред наше општине у пројекту, такође као партнери, учествују и млади људи из Бугарске и македонске општине Струмица, Институт за економску стратегију и међународне односе из Охрида и Bestsellers Association из наше земље.

Овим поводом је, 5. и 6 јула, у Софији одржан састанак свих партнера на коме су дефинисани даљи кораци у реализацији пројекта, који ће трајати до марта 2020. године. Договорено је да се након три радна и едукативна семинара, будући балкански лидери поново састану у Софији.

Сврха пројекта „Млади балкански лидери – Снага дељења међународног знања и учења за успешно управљање” представља дугорочни програм образовања младих људи са циљем да стекну неопходно знање и вештине које ће им помоћи у процесу доношења неких важних одлука, било у државној политици или управљању привредним и другим субјектима у ове три државе. Програм нуди различите компетентности: лидерство, корпоративно управљање, људски ресурси, финансије, друштвени дијалог, менаџмент, као и политичко лидерство. Очекује се да сваки од будућих лидера развије способност комуницирања и пројектног менаџмента, истинског јавног говора и планирања догађаја, јер едукацију врше најистакнутијих академици и стручњаци у одређеним областима, кроз теоретска и практична знања и активности.

Кроз реализацију овог програма се истовремено креира и јединствена мултикултурална заједница младих који ће се ближе упознати и остварити непосредне контакте. Како ће се у блиској будућности неки од учесника наћи на најодговорнијим местима у својим земљама, претпоставља се да ће остварена познанства будућих лидера допринети бољој сарадњи и даљем развоју добросуседних односа на Балкану.