ОПШТИНА ПОДРЖАВА ПРОЈЕКАТ ПАЛИЈАТИВНОГ ЗБРИЊАВАЊА

Сваке године у октобру се широм света обележава “Светски дан хосписа”. Пре три године BELhospice је први пут учествовао у глобалном обележавању овог дана. Ту акцију је и општина Стари град великодушно подржала. Ове године, 11. октобра, BELhospice ће се као једина хоспис организација у Србији укључити у прославу “Светског дана хосписа” промотивним активностима на Тргу Републике. Циљ ове акције је да се јавност упозна са проблемима збрињавања умирућих пацијената и затражи шира друштвена подршка која би хосписима олакшала рад, а пацијентима омогућила већи квалитет збрињавања. Ово би уједно била и најава почетка велике кампање за сакупљање средстава за изградњу првог хосписа у Србији где би пацијенти могли да буду, када је то потребно, и хоспитализовани.

У Србији постоје велике потребе за хоспис-палијативним збрињавањем због чињенице да је велика већина умирућих пацијената, од приближно 20.000 колико их годишње умире од малигних болести, на друштвеној маргини, остављени без адекватне медицинске неге и препуштени текорећи сами себи. Нажалост, процене су да ће се у будућности тај број повећавати, а Србија је једна од ретких земаља у свету која до оснивања BELhospisa 2004. г. није имала ниједну специјализовану медицинску установу која би била посвећена збрињавању ових пацијената.

BELhospice је, за сада, организован као саветодавна служба у облику мобилних лекарских тимова који на територији Београда збрињавају пацијенте без обзира на место где се тренутно лече – болница, кућа, старачки дом. BELhospice, као добротворна организација, све услуге пацијентима и њиховим породицама пружа потпуно бесплатно, без обзира на старост, пол, етничку или религиозну припадност, а рад BELhospice-a се финансира искључиво из донација и добротворних пројеката.

Више о раду БELHospice можете добити преко следећег телефона: 3313-900, Далматинска 71, Београд.