ОЛАКШАНО КРЕТАЊЕ СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ НА СТАРОМ ГРАДУ

Испред Основне школе „ Драган Ковачевић“, на раскрсници Цетињске и Хиландарске улице, данас је одржано свечано пуштање у употребу новог савременог озвучења и стазе чиме ће кретање слепих и слабовидих бити увелико олакшано. Путања за кретање слепих и слабовидих, којима су први пут означена стајалишта како би слепи знали да ли се налазе на станици или раскрсници, да ли наилазе на неки степеник или неку другу препреку, заједно са уређајем за озвучење слободног пролаза преко раскрснице, поклон су Ротари клубова из Београда и Сомбора. Овом догађају присуствовала је и Ана Даниловић, заменица председнице ГО Стари град.

Тактилне табле, „ беле пругице“ које су постављене на плочницима од аутобуске и тролејбуске станице испред здања „ Политике“ у Македонској улици воде до улазних врата саме школе коју похађају слабовиди ученици.

„ Стаза овог типа урађена је први пут. Контрасна бела боја има флуоресцентни одсјај ноћу и увелико ће олакшати кретање особама чији је вид очуван, рецимо само десет одсто. Такође, ученицима ће олакшати праволинијско кретање, као и то да ли се налазе на тротоару, пешачком прелазу или н аутобуској станици“, рекла је Оливера Абадић, директорка ОШ „ Драган Ковачевић“.

Срђан Милинковић, председник Ротари клуба „Београд“ нагласио je да је ово почетак акције коју ће проширити на читав град.

„ Општина Стари град је у више наврата помагала ОШ „ Драган Ковачевић“, рекла је др Ана Даниловић, заменик председнице општине, нагласивши да је у овом пројекту општина учествовало тако што је обезбедила потребне дозволе за извођење неопходних радова , и најавила да ће општина покренути набавку тактилних табли за обележавање, тротоара и аутобуског стајалишта на аутобуској линији 24.