ОДСЕК ЗА ТУРИЗАМ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД

Због пораста броја страних туриста у Београду, све је већи број новоотворених хостела и приватних апартмана у центру града који се изнајмљују на дан. Иако је Град прописао услове за отварање некатегорисаног смештаја, још увек постоји мноштво таквих места у стамбеним зградама на чији рад станари имају примедбе. Одсек за туризам Градске општине бележи свакодневне пријаве грађана, који се најчешће жале на буку у својим становима и хаусторима зграда. Општина Стари град је и статистички друга општина у Београду по броју ноћења туриста.

– Нормално је да се грађани прво обрате својој општини. Међутим, Одсек за туризам Градске општине Стари град није надлежан у инспекцијском надзору када је реч о жалбама на хостеле и приватне апартмане, јер је Министарство трговине, туризма и телекомуникација тај посао поверило Секретаријату за инспекцијске послове Града Београда, односно његовом Сектору за инспекцијски надзор над трговином и туризмом – каже Милан Церовац, шеф општинског Одсека за туризам.

Одлуком Скупштине града Београда о дефинисању услова за отварање некатегорисаних хостела и апартмана, а који се налазе у стамбеним зградама, у априлу прошле године предвиђено је да предузимљивим власницима станова који желе да покрену угоститељски бизнис, половина плус један комшија мора потписати сагласност.

– Позиви и дописи грађана Старог града говоре да у центру још увек постоје хостели и приватни апартмани који не поседују неопходне дозволе и чији гости не поштују кућни ред. Туристи се смењују на дневном нивоу, долазе и одлазе чак и у касним ноћним сатима. Иако не можемо конкретно да помогнемо, остало нам је само да грађанима дамо праве информације где и коме да се обрате – каже Милан Церовац.

У Одеску за туризам градске општине Стари град напомињу да грађани све притужбе у вези са нелегалним отварањем хостела и апартмана могу послати градском Секретаријату за инспекцијске послове на inspekcija@beograd.gov.rs.

Надлежност да примају притужбе грађана имају и оператери Беоком сервиса путем броја телефона 0800/110-011 или путем мејла bks@beograd.gov.rs.

Сви заинтересовани грађани који имају неки проблем или идеју у вези са тиристичком делатности могу се обратити Одсеку за туризам на бројеве телефона 011/3300-541 и 011/3300-665, или путем мејла на: turizam@starigrad.org.rs.

ПРИЛОГ: Одлука о одређивању ближих техничких и других услова за угоститељске објекте који се не категоризују, а који се налазе у стамбеним зградама (Службени лист Града Београда, број 37, 28. април 2016. године) – ПРЕУЗМИТЕ ОВДЕ