У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД ОДРЖАНА ОБУКА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА ЗА ПРИМЕНУ СИСТЕМА ЕЛЕКТРОНСКИХ ФАКТУРА

Министарство финансија, у сарадњи са Градском општином Стари град и НАЛЕД-ом, организовало је данас у великој сали староградске општине обуку запослених у локалним самоуправама и институцијама за примену еФактура у јавном сектору, како су и најавили министар финансија Синиша Мали и председник општине Стари град Радослав Марјановић.

Саветник у Министарству финансија Владимир Пејчић поздравио је  присутнe службеникe локалних самоуправа, јавних предузећа и јавног сектора, који су се окупили у великој сали староградске општине, уз поштовање важећих епидемиолошких мера.

„Изменама и допунама Закона о електронском фактурисању, који је у скупштинској процедури, биће померен рок за издавање и примање еФактура у јавном сектору, са првог јануара на 1. мај 2022. године. Позивам вас да ових неколико месеци што боље искористите за обуку, као и да се што пре пријавите и отворите ваше налоге на демо верзији система електронског фактурисања“, поручио је Пејчић и нагласио да сви остали фазни рокови  предвиђени законом остају на снази – што значи да ће од 1. јула јавни сектор бити у обавези да издаје еФактуру приватном, а од 1. јануара 2023. у међусобном пословању издаваће их и приватни сектор, односно обвезници ПДВ-а.

Запослени  у општинским управама, јавним предузећима, локалним установама и институцијама су се током данашње радионице, коју су водиле Јела Мицић, саветник за регулаторна питања НАЛЕД-a и Биљана Бранковић, начелница Одељења за финансије Градске општине Сурчин,  упознали са правним оквиром оквиром, приказом система за електронско фактурисање и практичним импликацијама Закона о електронском фактурисању  у јавном сектору.

Очекује се да ће примена система еФактуре свим корисницима донети вишеструке погодности и значајне уштеде, посебно ако имамо у виду да локалне самоуправе и локални буџетски корисници чине  више од 6 хиљада корисника средстава у јавном сектору на који ће примењивати систем еФактура.

Примена система електронских фактура је реформски процес који  доноси унапређење ефикасности рада, мање бирократије, брже плаћање, велике уштеде времена, ресурса и новца како привреди, тако и јавној управи. Држави ће обезбедити ефикаснији надзор над пореским приходима и смањење сиве економије. Такође,  смањење употребе папира утицаће и на очување животне средине, јер се процењено да је за 1 тону канцеларијског папира потребно посећи од 17 до 24 одрасла стабла.

Министарство финансија и НАЛЕД су до сада организовали 20 великих радионица за приватни и јавни сектор, које су подржали Британска амбасада кроз пројекат Grow small, као и компанија Philip Morris у оквиру програма StarTech. Видео презентације система на YouTube-u прегледане су готово 30.000 пута.

На сајту efaktura.gov.rs отворен је и контакт центар који је досад одговорио на више стотина питања, а за сва питања је отворена и мејл адреса efakture@naled.rs.