ОБНОВЉЕН МУЗЕЈ ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ

У Музеју позоришне уметности, у Јевремовој 19, завршени су занатски, грађевински и молерско–фарбарски радови у изложбеном простору и простору за трибине и презентације. Детаљно је сређена спољна и унутрашња столарија, замењен је део оштећеног кровног покривача и замењени лимени делови на споју косе кровне равни и фасаде. Општина Стари град је финансирала ове радове са око 570 хиљада динара.

Ксенија Радуловић, директорка Музеја, има пуно речи хвале на рачун фирме која је обавила радове а коју је изабрала општина Стари град.

– Радови су обављени одлично, квалитетно и у року. Mајстори су завршили велики посао јер је зграда из 1836. године и требало је радити по строгим правилима Завода за заштиту споменика културе. Ми се захваљујемо општини Стари град на добром избору извођача радова и на помоћи коју нам пружаја поред тога што смо ми републичка установа културе.

Мирослава Стопић, члан Општинског већа, истакла је да општина већ годинама помаже институције културе и да је право благо имати све те куће културе на својој територији. Она је показала разумевање и спремност да општина учествује и у техничком опремању Музеја позоришне уметности, самим тим што је директорка у разговору посебно истакла њихов рад на изради свеобухватне базе података позоришта у Србији.

– База за коју је програм завршен обухвата све репертоаре професионалних позоришта и позоришних личности с могућношћу укрштања и претраживања. За овај посао потребна је и посебна компјутерска опрема која може да прими велики број података – истакла је Ксенија Радуловић и похвалила се да Музеј издаје часопис „Театрон“ у коме сарађују позната светска имена из света позоришта.

Подсећамо да је Музеј основан 1950. године и да представља објекат од посебног значаја за културу Србије, будући да је у питању најстарија приватна сачувана кућа у Београду. Подигнута је 1836. године и позната је још и као Божићева кућа.