„ЛИНИЈСКИ ПАРК“ – НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ПРОЈЕКАТ УРЕЂЕЊА ЈАВНОГ ПРОСТОРА НА ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

Међу најзначајнијим пројектима који ће се реализовани на општини Стари град  је изградња „Линијског парка“ на месту некадашње пруге од Бетон хале до Панчевачког моста. На понос грађана Доњег Дорћола овај запуштени простор постаће зелена оаза са богатим спортско рекреативним и културним садржајима која ће свакодневни живот грађана овог дела града учинити значајно квалитенијим, бољим и садржајним. Након радног састанка у ГО Стари град градоначелник проф. др Зоран Радојичић и председник општине Радослав Марјановић су са сарадницима обишли локацију на коjoj ће се изградити „Линијски парк“.

„У питању је један  од најважнијих пројеката градске управе, а Стари град ће по завршетку изградње „Линијског парка“ моћи да се похвали са модерним парком налик на светске – Хај лајн парк у Њујорку, Заграђе у Москви или Рејл коридор у Торонту, дужине од 4,6 километара и укупне површине од 48,6 хектара“, нагласио је председник општине Радослав Марјановић и додао да ће се коначно остварити сан генерација Београђана да се наш град спусти на обале Саве и Дунава.

Ренструкцијом Савског пристаништа и Карађорђеве улице, изградњом пасареле која спаја Калемегдан и Бетон халу, као и уклањањем железниче пруге око Београдске тврђаве и на доњем Дорћолу, коначно су створени предуслови за изградњу зеленог коридора од Пристаништа до Панчевачког моста. Идејно решење Линијског парка и које све садржаје нуди у 10 јединствених целина креирало је 55 младих архитеката. Сваки тим је урадио идејно решење за једну целину, а десет решења чине једну функционалну целину.

„Линијски парк ће после Аде Циганлије бити најзначајнији рекреативни правац у граду. Зелени појас ће значајно смањити загађење ваздуха централне градске општине, омогућиће прилаз обалама река, а у урбанистичком смислу ће у потпуности трансформисати запуштени јавни простор, и значајно утицати на развој Београда“, нагласио је градоначелник  проф. др Зоран Радојичић.

Поред тога што ће зелени коридор бити спона централне градске зоне са доњим Дорћолом, делом Аде Хује и рекама, значајно ће подићи квалитет свакодневног живоtа, пре свега Дорћолаца и становника Дунавског кеја. Потез од Пасареле код Бетон хале, преко Куле Небојша ка 25. мају је целина која ће се прва радити. Oчекује се да изградња новог староградског зеленог коридора трајe око 2,5 године.