“НУШИЋЕВИ ЧАСОВИ О ЖИВОТУ” ОДИГРАНИ У ОШ “СКАДАРЛИЈА”

Позориште “Лектира”, настало по идеји српског глумца Ивана Јевтовића, гостовало је у Основној школи “Скадарлија” са представом “Нушићеви часови о животу”, а која је намењена ученицима петог и шестог разреда. У представи глуме Лена Цветковић Кадић, Дејан Јајчанин и Анђела Поповић, а текст је адаптација четири Нушићева дела – “Аутобиографија”, “Сумњиво лице”, “Ожалошћена породица” и “Народни посланик”.

“Наша циљна група су деца од једанаест до осамнаест година, основци и средњошколци. Позориште нуди потпуно ново едукативно искуство, до сада невиђено у нашим позориштима и школама. Након што погледају представу, деца се врло заинтересују за то драмско дело, поготово што ми са њима разговарамо након сваке представе. Трудимо се да пратимо распоред лектире како бисмо им помогли да схвате наше велике писце попут Бранислава Нушића, Јована Стерије Поповића, Петра Кочића, али и Шекспира”, каже глумица Лена Цветковић Кадић.

Путујуће позориште “Лектира” до сада је обишло велики број школа, а на Старом граду ће у мају месецу извести представе у основним школама “Браћа Барух”, “Михајло Петровић Алас” и “Краљ Петар Први”.

“Надамо се да ће староградски основци бити креативно испровоцирани да прочитају дело, ако већ нису. Овим пројектом указујемо на неопходност континуираног читања и праћења књижевности и драмске уметности као основни предуслов за успешно образовање”, додаје Лена Цветковић Кадић.