„НОВЕ БОЈЕ СКАДАРЛИЈЕ“

Под покровитељством Града Београда, а у организацији Туристичке организације Београда у сарадњи са Београдизацијом Београда, општином Стари град и ЈКП Градске пијаце и овог викенда у Скадарској улици одржава се програм под називом Нове боје Скадарлије. Тако ће почев од петка па до недеље од 19.30 до 20.30 бити постављена бина испред Куће Ђуре Јакшића на којој ће се изводити програм који води глумац Милан Милосављевић у улози Бранислава Нушића. Глумац Михаило Максимовић у костиму из 19. века у улози добошара читаће лирску верзију кодекса о понашању у Скадарлији, а глумац Милан Тубић у улози Ђуре Јакшића као некадашњи становник Скадарске улице поздраввићокупљене

Марчела Франческа, у улози Ђурине Миле говориће стихове које је написао Ђура Јакшић и певати популарне скадарлијске песме, док ће Љиљана Јакшић у улози Скадарлијске даме певати староградске песме и причати анегдоте уз пратњу музичког оркестра „Стевини тамбураши из Купинова“ у петак и музичког оркестра „Шајка“, док ће је у суботу пратити Скадарлијски секстет, а у недељу оркестар из ресторана „Златан бокал“.

Чланице првог ансамбла КУД Пошта Србије „Ђока Павловић“, у оригиналним староградским костимима изводиће кораке градских игара. За то време извођења програма у Доњем делу Скадарлије на Скадарлијском базару од 19:00 – 22:00 часова представиће се продавци са пробраним рукотворинама (Бг луткице, минђуше, магнети, жирадо шешири, лепезе…), производима старих заната, антиквитетима, продавци меда и других пчелињих производа као и продавци ручно рађених сапуна и домаће ракије.

Сваког викенда, током летњих месеци атмосферу у Скадарској улици дочараће млади парови, обучени као даме и господа у грађанским костимима, са почетка 20. века.