НА ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД ПОЧЕО СА РАДОМ СИСТЕМ ПАРКИНГ СЕНЗОРА

На подручју Градске општине Стари град данас је пуштен у рад систем паркинг сензора, којим је ЈКП „Паркинг сервис“ покрио укупно 1.800 паркинг места. Овај систем возачима у реалном времену даје податке о тренутно слободним местима и на тај начин скраћује њихову потрагу за паркинг местом.

На општини Стари град сензори су постављени након општина Врачар и Савски венац, што значи да сада у зонираном подручју Београда има укупно око 5.500 сензора. Возачи у сваком тренутку путем апликације „Паркинг сервис“ и инфо табли могу да се информишу колико у којој улици има слободних паркинг места.

У претходних месец дана, осим 1.800 нових паркинг сензора, на 44 локације на Старом граду постављеноје и 85 табли за обавештења. На овим таблама се налазе подаци о тренутно слободним паркинг местима у зони и оним резервисаним за паркирање возила особа са инвалидитетом.

„Велико нам је задовољство што је Град Београд изашао у сусрет нашој иницијативи да се паркинг сензори уграде и на територији Градске општине Стари град. Ово ће омогућити грађанима општине и свима који долазе у центар града да брже и једноставније дођу до свог паркинг места. Надам се да ћемо у наредном периоду успети да проширимо подручје са системом паркинг сензора и да ће сваки грађнин уз апликацију врло једноставно моћи да види где има слободних места. Осим паркинг сензора, важно је да радимо на томе да Стари град добије и подземне гараже како бисмо проблем недостатка паркинг места успешно решили“, рекао је председник општине Стари град Радослав Марјановић.

Председник је истакао да је сама уградња паркинг сензора од стране ЈКП „Паркинг сервиса“ изведена у договореном року, као и да је читава акција добар пример успешне сарадње овог Јавног предузећа, Града Београда и Градске општине Стари град.

„На овај начин показујемо да наш град постаје „смарт сити“, а нашим грађанима смо омогућили да брже пронађу своје паркинг место. Према подацима градског Секретаријата за саобраћај, за проналажење паркинг места до сада је било потребно око пола сата, а од уградње система сензора, то време се зантоно смањило. Такође, захваљујући овом систему мања је потрошња горива, а самим тим и мања емисија издувних гасова“, рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

Систем паркинг сензора постављен је између улица Цара Душана, Француске, Васе Чарапића, Студентског трга, Узун Миркове и Пјарона де Мондезира (бивша Тадеуша Кошћушка). Општина Стари град и ЈКП „Паркинг сервис“ апелују на возаче да правилно паркирају возила на прописно обележеним паркинг местима, како би сензори, који се налазе испод возила, детектовали заузеће сваког појединог паркинг места. Од тога зависи поузданост података о расположивости слободних паркинг места, који се налазе на таблама обавештења на почетку улица и у апликацији „Паркинг сервис“.