MУРАЛ УКРАСИО ЗГРАДУ

Фасаду стамбене зграде у улици Ђуре Јакшића 7, студенти Факултета ликовне уметности украсили су муралом. Презентацији студентског поклона граду, присуствовали су поред њихових професора, колега и грађана и Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град, Ана Даниловић, заменица председнице општине и Слободан Роксандић, декан ФЛУ.

Аутори мурала су уметници: Мирјана Радовановић, Тања Уверић, Јелена Грујић, Никола Ђорђевић и Милош Милетић, сви студенти ФЛУ.

Реализатори мурала су Факултет ликовних уметности и удружење грађана „Креативно усмерено решавање ситуације – КУРС“. Ментори пројекта су: професори Факултета ликовних уметности Милета Продановић и др Јелена Глишић.

– Радо смо прихватили ову идеју јер поклањамо велику пажњу улепшавању како наше општине тако и града. На овај начин млади људи показују таленат и умеће и ово је њихов поклон Београду. Ово је трећи морал по реду, после оног у Карађорђевој и Поп Лукиној улици, а у плану имамо и постављање инсталације на калкану ОШ „Михајло Петровић Алас“ – рекла је Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град, која је покровитељ целог пројекта .

– Студенти имају ретку прилику да покажу своје умеће, захваљујући општини Стари град нама је пружена најлепша шанса да радимо на отвореном простору и ми се захваљујемо председници општине Мирјани Божидаревић – рекао је студент Милош Милетић, организатор изреде мурала.

Декан Факултета ликовних у уметности, Слободан Роксандић, рекао да мало који град као Београд има толико калкана и да постоји спремност студената да често ружну и сиву слику града измене.

Мурал у улици Ђуре Јакшића представља почетак дугорочног пројекта „Уметничка реконструкција“ усмереног ка деловању младих уметника у јавном простору у сарадњи са локалном заједницом.

Мурал је пример добре сарадње између невладиног сектора, државних институција, локалне самоуправе и локалне заједнице, као и начина покретања иницијативе младих уметника у циљу афирмације и промоције културе и уметности.