МИРЈАНА БОЖИДАРЕВИЋ ПОНОВО ПРЕДСЕДНИЦА

На конститутивној седници Скупштине Градске општине Стари град, одржаној 26. јуна 2008. године, Мирјана Божидаревић, досадашња председница, већином гласова, поново је изабрана на ту функцију, на период од четири године. Седница је протекла мирно и демократски, без сувишних дискусија, а нови одборници су, пошто им је потврђен мандат, изгласали и чланове Општинског већа, заменика председника општине, поставили секретара и заменика секретара Скупштине општине и начелника и заменика начелника Општинске управе, и изабрали органе Јавних предузећа „Пословни простор општине Стари град“ и СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“.

Седници Скупштине Градске општине Стари град , којој су присуствовала 53 одборника од 56, а у којој скупштинску већину чине одборници са Изборне листе Стари град за европску Србију – Борис Тадић и са Изборне листе Либерално демократске партије – Чедомир Јовановић, председавала је најстарији одборник са Изборне листе „Стари град за европску Србију“, Драгана Лазић.

Петар Бојовић, одборник ДСС-а, у име досадашњег коалиционог партнера Демократске странке, честитао је изабраним одборницима, истакавши да одборници те странке неће гласати против одлука нове коалиције, како би јој дали времена за постизање резултата, које можда ДС у коалицији са ДСС-ом није успео да постигне.

Након што је једногласно усвојен дневни ред, Дејан Ковачевић, председник Општинске изборне комисије поднео је извештај о протеклим локалним изборима. За то време Комисија за потврђивање мандата је утврдила сагласност уверења о избору за одборникеса Извештајем Општинске изборне комисије, након чега је Скупштина општине донела Одлуку о потврђивању мандата изабраним одборницима.

Кандидата за председника општине, Мирјану Божидаревић, предложили су одборници са Изборне листе „Стари град за европску Србију – Борис Тадић. У име предлагача известилац је била Гордана Драгашевић, која је изнела краћу биографију предложеног кандидата и дала образложење предлога.

Мирјана Божидаревић рођена је 11. августа 1954. године у Београду. Дипломирани је инжењер електротехнике. Била је запослена у Електротехничкој школи „Никола Тесла“, у предузећу „Енергопројект“ и у Техничкој школи „Петар Драпшин“. Од 1996. до 2000. године, била је потпредседник општине Стари град, а од 2000. до 2008. године, у два мандата и председник општине Стари град. Члан је ДС-а од 1996, а по функцији члан Главног одбора ДС-а од 1997. Од 2004. је потпредседник Општинског одбора ДС Стари град. Од децембра 2007. је председник Одбора за међународну сарадњу и европске интеграције при Сталној конференцији градова и општина.

У име предлагача, Гордана Драгашевић, је истакла допринос који је досадашња председница дала када је у питању улагање у вртиће, здравство, школе, ревитализацију фасада, као и учешће у раду Сталне конференције градова и општина.

Тајним гласањем, од 53 присутна одборника, колико их је и гласало, за председника општине изабрана је Мирјана Божидаревић за коју је гласало 35 одборника.

Мирјана Божидаревић се затим обратила одборницима :

„Желим да вам се захвалим на поновном, трећем избору. Каже се „трећа-срећа“, мада ни до сада нисам билa несрећна.
Захваљујем се и Небојши Бакарецу, Петру Бојовићу и Александру Новаковићу, досадашњим коалиционим партнерима, као и осталим члановима Већа, Вјери Радовић, Миомиру Билбији. Ђорђу Ристићу, Милану Мајсторовићу и Драгославу Божовићу. Сви они су ми пуно помогли да радимо без афера и скандала. Надам се да ћемо наставити са свим добрим активностима. Пре четири године сам обећала побољшање рада Општинске управе и у великој мери то сам испунила.

Сада треба да побољшамо рад службе за информисање. Очекује нас наставак улагања у културу и здравство, реконструкцијa и санацијa отворених и затворених базена у СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“ као и уређење паркинга око овог спортског комплекса и на кеју. Прикључићемо се градској акцији „Поправимо заједно“ и наставићемо помоћ око адаптације и улепшавања зграда наших суграђана. Надам се да ни у наредне четири године нећу изневерити ваше поверење“.

Затим је као новоизабрани председник општине преузела председавање седницом, у чијем је даљем раду извршен избор Зорана Ђорђевића за секретара Скупштине општине, и Жарка Анђелковића за заменика секретара Скупштине општине, Ане Даниловић за заменика председника општине, као и чланова Општинског већа: Јанков Зорана, Шебек Ивана, Мајсторовић Милана, Рацо Ристе, Димовић Славка, Аранђеловић Бранке и Петровић Слободана. За начелника Општинске управе изабран је Дејан Ковачевић, а за његовог заменика Мило Ковачевић.

Образоване су и одборничке групе и то:

    1. ДС-22 одборника, председник Гордана Драгашевић.
    2. Г17+-6 одборника, председник Милан Љушић.
    3. ДСС-9 одборника, председник Петар Бојовић.
    4. СРС-11 одборника, председник Владимир Димитријевић.
    5. ЛДП-8 одборника, председник Коста Андрић.

За председника Административне комисије изабрана је Симијоновић Катарина, а за чланове Административне комисије: Димитријевић Владимир, Калаба Бојан, Давидовић Живојин и Мирјанић Богдан.

У наставку седнице, изабрани су директор ЈП „Пословни простор Старог града“, Љиљана Салма Мишковић и директор Јавног предузећа Спорстко рекреативно пословни центар „Милан Гале Мушкатировић, Душан Раичковић, који је изнео краћи план рада у будућем периоду, као и председници и чланови Управног и Надзорног одбора ових предузећа.