ПРОГЛАШЕНИ ПОБЕДНИЦИ АКЦИЈЕ „МОЈЕ ДВОРИШТЕ МАЛА ПЛУЋА ГРАДА“

Савет за екологију Старог града, еколошка радионица „Олга Познатов“, прогласио је 27. јуна у кући Ђуре Јакшића у Скадарлији победнике у акцији „Моје двориште мала плућа града“ у оквиру градске акције“За зеленији Београд“.

Пригодне награде и статуету „Џивџана“ уручила је Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град. Уз честитке за уложен велики труд, председница општине је подсетила да општина Стари град од 1989. године организује акције проглашавања најлепшег балкона, терасе, дворишта.

– По угледу на нашу општину, сада се овакве акције организују и у другим општинама и на нивоу града. Сваке године повећава се број пријављених и ове године било је највише пријава за ову акцију. Свим награђеним честитам и позивам их да и даље наставе да улепшавају наш град – истакла је председница Божидаревић.

Наши суграђани који имају најлепше баште, балконе, терасе добили су и капе и мајице и симболичан поклон – метлу.

Љиљана Станић власница је најлепше терасе у улици Тадеуша Кошћушка 68 а на истој адреси налази се и најбоље уређен међублоковски простор испуњен ружама, мушкатлама, лавандом и рузмарином. Све честитке за Милорада Стефановића и његову супругу. Улаз у ходнике ове зграде су понос и општине и града, а зграда је још пре десетак година добила награду за најуређенију у Старом граду.

У категорији за најлепше двориште пословног простора прво место додељено је Јелени Продановић из улице Миће Поповића 13. Жири Савета за екологију на челу са Драганом Тепшић у образложењу описује различите врсте биљака, дрво ораха, чемпреса, магнолије, пуно мушкатла… Најлепшу башту овог лета има ресторан „Руски цар“. Цео ресторан је окружен жардињерама са цвећем а у центру сваке се налазе олеандери различитих боја са бегонијама у пуном цвату. Ту је и јасмин и две маслине довезене из Грчке.

За двориште у Шафариковој 5, првом наградом награђена је Оливера Максимовић. Башту уређују заједно бака и унука и са сто саксија цвећа заслужиле су да буду најбоље и освоје прво место. Бака каже да има чак и украсни босиљак са Хиландара. Најлепше цвеће на прозору има Бакић Богосав из Солунске 7. Његови су прозори препуни петунија, софронија, босиљка чак карфиол је ту. Најлепша башта ресторана ван конкуренције је башта ресторана „Шешир мој“. Власник кафане Влада сазидао је од цвећа Семирамидине вртове. Разнобојне петуније, бегоније, лепи Јова, цикламе, тује…