МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ОСОБА СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

Међународни конгрес особа са сметњама у развоју под називом „ Живимо заједно“, који се по први пут одржава у региону, отворен је у среду, 13. маја у свечаној сали Градске општине Стари град и трајаће до недеље 17. маја. Овај јединствен догађај у организацији Друштва за помоћ особама ометеним у развоју „Стари град“, окупио је стручњаке и особе са сметњама у развоју из 11 земаља Европе. Осим наших представника, гости конгреса су били из Македоније, Словеније, Румуније, Албаније, Бугарске, Немачке, Шведске, Црне Горе.“ Током пет дана конгреса биће организоване презентације, предавања, радионице, излети и упознавања Београда и културне баштине наше земље“, рекао је Дејан Козић, председник Друштва за помоћ особама ометеним у развоју.

Други дан конгреса одржан је у општини Стари града где је учеснике поздравио господин Ристо Рацо, члан Општинског већа:

„Желим вам добродошлицу, добро дружење и да овај конгрес буде подстицај за ваш будући рад“, рекао је Рацо. У току два сата трајања радног дела конгреса учесници из свих земаља су се представили својим промо материјалом.

Циљ конгреса јесте да се друштво упозна са проблемима ових особа и да им помогне да превазиђу потешкоће са којима се свакодневно суочавају.

„ У нашем окружењу људи са сметњама у развоју представљају једну од најугроженијих групација. Предрасуде околине, недостатак подршке и основних услова за живот муче их сваког дана због чега се најчешће повлаче у породичну изолацију. Зато желимо да пружимо позитиван пример, афирмишемо могућности, способности и квалитете особа ових особа и учинимо их видљивим“, рекао је Дејан Козић.