ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИЈИХ ОСОБА: МУДРЕ РЕЧИ НАЈСТАРИЈИХ СУГРАЂАНА ОСВАНУЛЕ У КНЕЗ МИХАИЛОВОЈ УЛИЦИ

Поводом Међународног дана старијих особа, који је установила Генерална скупштина Уједињених нација 1990. године, Градска општина Стари град, Повереник за заштиту равноправности и УНФПА (Популациони фонд Уједињених нација) данас су отворили изложбу чији су аутори корисници Сениор центра ове централне градске општине.

Међународни дан старијих особа установљен је са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба. У склопу радионичарског програма Сениор центра, пензионери из овог дела града осмислили су изложбу која за циљ има да пошаље омладини и целокупној јавности јасну поруку да старост није трошак већ ресурс. Успостављања разумевања и сарадње међу генерацијама једино је могуће кроз партнерство свих друштвених чинилаца, чему допринос даје управо ова изложба.

„Као одговорна општина која мисли на своје најстарије суграђане, који чине трећину нашег становништва, наш циљ је да постанемо сервис за њихов квалитетнији и бољи живот и управо због тога основали смо Сениор центар “, истакла је Мариа Марков, помоћница председника Градске општине Стари град задужена за области примарне здравствене заштите, заштите животне средине и социјалне заштите и додала „за нас су сениори и пензионери равноправни чланови друштва који имају богато знање, способност и животно искуство“.

„Већ сада сваки пети становник наше земље старији је од 65 година, а од тога више од половине њих осећа се дискриминисано. Данашња акција је пример како можемо и морамо радити заједно на томе да се слика старења и старијих људи мења, а управо у томе лежи један велики потенцијал за цело друштво“, изјавила је Борка Јеремић, заменица директора Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) за Србију.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је овом приликом додала да „Убрзана дигитализација отвара бројне могућности укључујући и међугенерацијску размену и дијалог. С друге стране,  овај развој прети да створи нове поделе, нови јаз међу генерацијама ако друштво и држава не учине све да спрече „дигиталну искљученост“ старијих грађана и нове облике „дигиталне дискриминације“. Треба имати у виду да приликом обука  за стицање нових вештина  водимо рачуна о нивоу знања и годинама оних којима помажемо  као и да те обуке прилагодимо  потребама старијих, да их не би чинили додатно несигурним у погледу нових технологија.“

Изложба је постављена у Кнез Михаиловој улици 1. октобра, до 19 часова, а током наредних месец дана сви заинтересовани ће моћи је посете у Македонској улици, испред Општине Стари град.