МАРКО БАСТАЋ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЕДНИКА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД

У присуству 52 од укупно 56 одборника, колико броји пун сазив Скупштине, 12. маја је одржана конститутивна седница Скупштине Градске општине Стари град на којој су формирани представнички и извршни органи Градске општине Стари град.

За председника Градске општине Стари град, гласовима већине одборника Скупштине ГО Стари град, изабран је Марко Бастаћ, док је за заменика председника изабран Ненад Борвачанин.

У наставку седнице, на предлог председника Бастаћа, тајним гласањем, изабрано је девет чланова Већа, и то: Андреј Белингар, Лазар Лешњак, Душан Раичковић, Владимир Кузмановић, Петар Бојовић, Андреј Миливојевић, Коста Андрић, Александар Тодоровић и Љубиша Кукољ.

Конститутивна седница Скупштине, којом је председавала најстарија одборница локалног парламента Милица Вулић, почела je утврђивањем дневног реда и верификацијом новоизабраних одборника Скупштине градске општине Стари град. Потом се приступилo избору скупштинских и извршних органа централне градске општине.

За председницу Скупштине Градске општине Стари град, такође тајним гласањем, одборници су изабрали Милу Поповић, а за заменика председника Скупштине Аврама Израела.

Одборници су на данашњој седници донели још неколико одлука којима су формирана радна тела Скупштине градске општине Стари град.

Биграфија Марка Бастаћа, председника Градске општине Стари град

Марко Бастаћ је рођен 1984. године, одрастао је и живи на Старом граду. Дипломирао је на Академији лепих уметности у Београду. Радно искуство стиче као уредник емисија у продукцијској кући „Emotion“ од 2006. до 2009. године, као и у „Службеном гласнику“ 2009. године. Упоредо се бави и локалним активизмом те 2004. године постаје одборник Скупштине општине Стари град, где се у наредних пет година непосредно бави општинским проблемима. Прилику да своје идеје спроведе у дело добија 2010. године када постаје општински већник и започиње низ успешних пројеката на Старом граду.

Марко Бастаћ 2010. године покреће амбициозан пројекат „Заједно за вашу зграду“, замишљен да уједини општину и Старограђане у сређивању зграда које деценијама нису одржаване како ваља. Поред бројних притисака, пројекат„Заједно за вашу зграду“ већ пет година заредом успешно уређује животни простор и подстиче Старограђане на удружено деловање.

Две године касније Бастаћ покреће и нови програм „Заједно за вашу фасаду“, захваљујући којем дотрајале фасаде добијају стари сјај а успут се повећава безбедност на староградским тротоарима.

Један је од главних заговорника комплетне реконструкције Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић“ који јена тај начин постао један од најсавременијих спортских центара у Београду.

Био је покретач акција којима се живот на Старом граду побољшавао из године у годину. Тако је настала акција попут „Трећаци он лајн“ у оквиру које се ученицима трећег разреда свих школа на Старом граду поклања нет бук рачунар. Покренуо је Волонтерски центар општине и учествовао у креирању једне од најбољих Канцеларија за младе у Београду. Како би побољшао и осавременио комуникацију општине са Старограђанима основао је Контакт центар који ефикасно пружа одговоре на сва питања грађана и комуницира са корисницима многобројних бесплатних програма.

Како је Стари град најстарија општина у Србији, Марко Бастаћ улаже велике напоре да побољша квалитет живота пензионера. Староградски пензионери старији од 65 година могу да рачунају на бесплатну „Помоћ у кући“, пензионери са малим примањима на бесплатну помоћ „Мог староградског мајстора“, а сви остали на различите рекреативне, едукативне и забавне садржаје које је општина обезбедила за њих.

Поносни je отац два дечака.

bastac@starigrad.org.rs