МАЛИ СПАСИОЦИ ДЕМОНСТРИРАЛИ СВОЈЕ ВЕШТИНЕ У ОШ “ДРИНКА ПАВЛОВИЋ”

У дворишту ОШ „Дринка Павловић“ данас је у организацији Црвеног крста „Стари град“ одржано школско такмичење за ученике трећих разреда који су учестовали у програму за смањење ризика и последица од елементарних непогода и других типова опасности у локалној заједници. Заменик председника Скупштине општине Стари град, Аврам Изрел присуствовао је овом догађају и поделио награде победничкој екипи III 2 ОШ „Дринка Павловић“, обративши се кратко свим учесницима који су такође били награђени за учешће у такмичењу.

Током двочасовног догађаја, такмичари су имали прилику да покажу оно што су научили кроз овај програм „Црвеног крста“ у интерактивним радионицама из области заштитите од елементарних непогода. Ученици су показали своје знање и вештине из области заштите животне средине и климатских промена, понашања у случају ванредних ситуација, као што су пожари, олује, поплаве, али и опасности у домаћинству.

Ученици, у екипама од по 10 чланова, пролазили су кроз шест различитих полигона где су имали више задатака на тему заштите и спасавања у случају елементарних непогода. Помагали су им искусни волонтери „Црвеног крста“ у улогама судија, аниматора и водича.

-Ово је прва фаза пројекта и у њој учествује 85 ученика „Дринке“ и 13 ученика ОШ „Драган Ковачевић“. Очекујемо да ћемо добити финасијску подршку да наставимо програм и у осталим школама са територије наше општине – рекао нам је Александар Пантелић, секретар Црвеног крста „Стари град“.

Програм Црвеног крста Србије „Ефикасан одговор Црвеног крста на несреће – јачање капацитета локалне заједнице за смањење ризика и последица од елементарних непогода и других типова несреће“ је финансирала Влада РС. Црвени крст „Стари град“, као једна од првих 10 организација Црвеног крста у Републици Србији отпочела је реализацију пројекта у новемебру прошле године, са основним циљем јачања капацитета локалне заједнице подизањем свести о систему раног упозоравања и спремности за спровођење мера самозаштите и међусобне заштите.